IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите определиха стачката в БДЖ като успешна

Основното постижение са социалните клаузи в новите колективни трудови договори в железниците

16:25 | 21.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите определиха стачката в БДЖ като успешна

Стачката в БДЖ, продължила 24 дни, е приключила успешно. Това пише в изявление на синдикалните лидери Пламен Димитров (президент на КНСБ), Петър Бунев (председател на Съюза на железничарите) и други.

Като успех синдикатите визират подписването на новите колективни трудови договори за двете дружества - „БДЖ Пътнически превози“ и „БДЖ Товарни превози“.

С Колективния трудов договор за „БДЖ–Товарни превози” ЕООД в ситуация на предстояща приватизация на дружеството се гарантират по-добри условия на труд от определените в Кодекса на труда за не по-малко от една година от влизане в управление на новия собственик, отбелязват синдикалните лидери.

За най-съществана част от споразумението синдикатите смятат запазването на минималните и основните базови заплати на сегашното равнище. Също така запазването в по-висок размер от нормативно определения на голяма част от социалните надбавки. Част от тях са надбавките за професионален опит и стаж (1%  за всяка година), за нощен труд, за извънреден труд, за ръководител на бригада и така нататък. 

Уточнява се, че основните базисни работни заплати се преразглеждат съгласно процента на инфлация, процента на средното увеличение на осигурителните прагове за страната и ръста на производителността на труда в дружествата.

Посочва се още, че синдикатите ще участват активно в разработването на новата система за определяне на бонусите в железниците, която се предвижда да влезе в сила от юни 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още