IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празниците развързват кесията на българина

Заради еуфорията покупките по празниците често са над възможностите ни, предупреждават от асоциацията на колекторските агенции

10:07 | 27.12.11 г.
Празниците развързват кесията на българина

Празничната еуфория кара българина да харчи доста над възможностите си.

Сънародниците ни често изхарчват декемврийските си заплати, което води до невъзможност за покриване на текущите разходи за сметки след отминаването на празничните дни. Затова в началото на новата година се появява т. нар. синдром на сезонната задлъжнялост, посочват от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

От организацията припомнят, че заради кризата фирмите масово не раздават коледни бонуси и 13-ти заплати, затова декемврийското възнаграждение е добре да бъде разпределено предвидливо.

От асоциацията смятат, че сметките за ток през януари ще бъдат по-високи заради студеното време и  повишената консумация по празниците, когато цялото семейство е у дома и кухнята се ползва по-активно.

Сметките за мобилни телефони и парно също се очаква да са по-високи заради поздравителните съобщения и обаждания и по-ниските температури, посочват от организацията.

„Периодът между двата празника е добър за планиране на текущите разходи през януари. Определянето на необходимия минимум за погасяване на сметките ще спести сътресения на потребителите.”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията на колекторските агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още