IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов иска да върне търговско-промишлената палата в тристранката

Президентът наложи вето на промените в Кодекса на труда, с които работодателската организация беше изключена от тристранния съвет

18:50 | 27.12.11 г.
<p>
	Президентът Георги Първанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Георги Първанов. Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на приетите в средата на декември промени в Кодекса на труда относно изискванията за представителност на работодателски организации, съобщиха от пресслужбата на президента.

„С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава“, пише в указа, подписан от Първанов.

С измененията в Кодекса на труда бяха въведени нови критерии за национално представените работодателски организации, в следствие на което Българската търговско-промишлена палата (БТПП) беше извадена от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Според президента разпоредбите ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации.

Президентът Първанов посочва още, че нито мотивите към законопроекта, нито обсъжданията в Народното събрание доказват „обективна потребност от изменение на съществуващите досега критерии, които са получили твърда подкрепа и от международната общност в лицето на Международната организация на труда, Международната организация на работодателите и други авторитетни международни правителствени и неправителствени организации“.

Георги Първанов изразява опасенията си, че заради измененията може да се стигне до Комитета по свобода на сдружаването при Международната организация по труда (МОТ) и да настъпят негативни последици за българската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още