IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Тази година ще работим за правителството до 20 април

Денята на свободата от правителството настъпва много по-късно за примерните данъкоплатци

15:45 | 06.01.12 г. 3
ИПИ: Тази година ще работим за правителството до 20 април

Денят, в който българите ще спрат да работят за правителството, е 20 април, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това е символична дата, която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. Денят е наричан още „ден на свобода от правителството“ (Tax Freedom Day).

В България този ден традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след 2008 г. и появата на бюджетен дефицит, посочват от института. Затова от 20 до 25 април данъкоплатците биха работили допълнително, за да покрият недостига в хазната, допълват експертите.

Изчисленията на икономистите показват, че през 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания брутен вътрешен продукт (БВП). Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета.

Взет е под внимание и фактът, че 2012 е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната, уточняват от института.

Най-много дни през 2012 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 32 дни, показват изчисленията. За приходите от акцизи ще са ни нужни почти 19 дни. За да си платим осигуровките за цялата година ще ни трябват 25 дни – 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите в хазната от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 7 дни. Други 7 дни ще работим само, за да си платим държавните и общински такси. Имуществените данъци ще ни костват 3 дена.

Изчисленията обаче не винаги отразяват реалността, поясняват експертите. При пресмятането на датата на свобода от правителството за 2010 г. например също бяха използвани официалните прогнози, но те се разминаха сериозно с реалностите. Затова сривът на приходите и появата на дефицит премести деня на свобода от правителството доста по-рано от първоначално очакваното.

Освен това различните хора в България поемат различна данъчна тежест. За тези българи, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.

Фокусът върху приходите в хазната носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода, смятат икономистите. Покрай кризата сериозно пострадаха приходите от ДДС и акцизи, както и от корпоративни данъци, което допълнително измести датата на свобода от правителството по-рано. Единствено приходите от данъците върху труда се задържаха сравнително стабилни.

Ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки обаче, картината е друга. Основните данъци, като ДДС, корпоративен и подоходен, се запазват, а социалните осигуровки и минималните осигурителни прагове се покачват. Повишават се още акцизите и имуществените данъци, въведоха се нови данъци (туристически и върху застрахователните премии). Всичко това води до загуба на свобода за добросъвестните данъкоплатци, което  често е за сметка на другите, които не плащат, заключават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 12 години
Bravo,имало и нормални хора българи.Това е проблема. Проблема е че ББ уж е мин.председател, а постоянно говори против държавността.ББ и Станишев за ман са си лика прилика. Незная защо толкова се дърпат в мед.пр-во. И двамата правят свир.и на богаташите, на международните престъпници нерекли се световни корпурации и гиганти.Няма да се намери някой да им каже прогресивен данък ***!Хората с доходи под мин.жизнен стандарт тр.да НЕплащат данък. Тези с доходи или печалба/няма значение ф.л,ю.л/ над 1 мил.80% данък. Който бъде хванат с укрит данък 1 седмица затвор за всяка укрита мин.заплата данък!На който му е скъпо тук марш от тук.Да ходи богатия на майната си като неплаща на държавата.А държавата.ах тази държава да се грижи за гражданите си,а не за управленците и семействата им, не за богатите външни инвеститори. Да запази социалните придобивки на хората и подобри конкуренцията в секторите засягащи най-базови човешки нужди.Да се грижи за качеството на белзплатното оразовнаие и здв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
todortk
преди 12 години
Проблемът не е в данъчната ставка, а в това, че много хора работят на сиво и съответно не плащат данъци. Също така проблемът е че данъците които се получават не се харчат ефективно. Решението на всеки от тези проблеми, би увеличило свършената работа за обществото в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
fabric007
преди 12 години
OT IPI - institua za pazarni gluposti pak se obadiha ideologiqta na ultra desnite neoliberali che ne trqbva da ima pravistelstvo nqkak si dokaza svoqta nesustoqtelnost i totalna nevalidnost sprete s tezi gluposti - i uvelichete danuchnata stavka za da imame normalno zdraveopazvane i putishta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още