IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anglo American излиза от бизнеса с диаманти, платина и добив на въглища

Компанията трябваше да ускори процеса по възстановяване, след като от конкурента BHP предложиха да я придобият по-рано миналия месец

10:26 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският миннодобивен гигант Anglo American планира да излезе от бизнеса с диаманти, платина и добив на въглища, съобщава Bloomberg. Това е едно от най-големите сътресения в 107-годишната история на компанията, която се опитва да отблъсне опити за придобиване от по-големия си конкурент BHP Group.

Във вторник от Anglo съобщиха, че планира отделяне или продажба на бизнеса с диаманти De Beers, отделяне на подразделението Anglo American Platinum Ltd. и продажба на мините за коксови въглища в Австралия. Също така се предвижда забавяне на разходите за мината за полихалит в Англия.

И макар Anglo да работи по планове за възстановяването си от средата на миналата година, компанията трябваше да ускори процеса, след като от BHP предложиха да я придобият по-рано миналия месец.

Засега Anglo отказа и двете предложения от конкурента си – последното на стойност 34 млрд. паунда (43 млрд. долара), с довода, че те подценяват стойността ѝ и предлаганата структура на работа е неизпълнима.

Anglo залага надеждите си на това инвеститорите да подкрепят плана за преструктуриране – и мениджърите да го изпълнят, а не да настояват да се приеме офертата на BHP. Инвеститорите настояваха компанията да представи свой собствен план за съживяване на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още