IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

De Beers: Възстановяването в сектора на диамантите ще е слабо и постепенно

Виждаме 2024 г. като година на възстановяване, коментира главният изпълнителен директор на компанията Ал Кук

16:32 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Prakash Singh/Bloomberg
Снимка: Prakash Singh/Bloomberg

De Beers очаква всяко възстановяване на засегнатия пазар на диаманти да бъде слабо и постепенно, докато индустрията продължава да понася щети от недостатъчния икономически растеж на ключови пазари като САЩ и Китай.

Секторът замря почти напълно през втората половина на миналата година, когато De Beers и „Алроса“ – двете най-големи компании за добив на диаманти – почти напълно спряха снабдяването в отчаян опит да подкрепят цените. И макар тези усилия да помогнаха на пазара да се ускори до известна степен, не е ясно колко голям е апетитът на купувачите в момента.

„Виждаме 2024 г. като година на възстановяване“, коментира главният изпълнителен директор на De Beers Ал Кук в интервю за Вloomberg TV от Кейп Таун. „Очакваме възходящото движение в търсенето на диаманти да е по-скоро постепенно, отколкото внезапно“, допълни той.

Индустрията бе един от големите победители от заключените у дома потребители по време на пандемията, които се насочиха към диамантените бижута и други луксозни стоки. Но търсенето бързо се изпари с повторното отваряне на икономиката, оставяйки мнозина в сектора с излишни количества, за които са платили прекалено много.

Охлаждането бързо се усили, след като ключовият американски пазар се огъна под тежестта на ускоряващата се инфлация. В допълнение потребителското доверие на друг основен пазар като Китай бе засегнато от имотната криза, докато конкуренцията от лабораторно отглеждани камъни се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още