IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките за злоупотреби с европари ще продължават максимум три месеца

Сроковете се залагат заради прекомерно дълги проверки на управляващите органи по оперативните програми

13:09 | 11.01.12 г.
Проверките за злоупотреби с европари ще продължават максимум три месеца

Проверките по постъпили сигнали за нередности по програми, фондове и инструменти, съфинансирани от Европейския съюз (ЕС), ще трябва да приключват за 3 месеца. Това предвижда една от основните промени в наредбата, която определя процедурите за администриране на нередностите, одобрени на днешното заседание на правителството.

Изискването се залага в текстовете на наредбата заради честите случаи на много дълги проверки на управляващите органи по получени от тях сигнали, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет. В периода, в който се прави проверката, обаче се спира изплащането на безвъзмездната помощ към бенефициентите, припомнят от кабинета.

С поправки в наредбата се регламентира още завеждането и на писмени, и на устни сигнали за нередности в деловодната система на всяка структура.

В момента няма такова задължение, което създава трудности при проследяване на работата по сигналите, както и предпоставки за укриването или ненавременното им обработване. 

Компетентните органи, които извършват проверките, ще издават акт за наличието на някаква злоупотреба, ако бъде открита. Този акт ще представлява първата писмена оценка, с която се установява наличието на нередност, и е основание за регистрирането й.

Акт ще се издава и в случаите, в които проверяващите не са открили нередност, както и при приключване на работата по сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още