IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване

Общо 41,2 на сто от преброените граждани у нас са направили това чрез интернет

14:03 | 11.01.12 г.
България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване

България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Изводът беше направен, след като правителството прие доклад за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2011 г. и Национална статистическа програма за 2012 г.

Годишните данни за дейността на института сочат, че в България 41,2 на сто от преброените граждани са направили това чрез интернет. Според резултатите към 1 февруари 2011 г. населението на България е 7 364 570 души, или бележи намаление в последния 10-годишен период с 564 331 души, или с 0,7 на сто средногодишно.
Две трети от намалението на населението се дължи на отрицателния естествен прираст, а една трета - на външната миграция. 

Отчетът за дейността на ведомството сочи още, че преброяването на населението и жилищния фонд на България е било основна задача на НСИ през 2011 г. Сред основните приоритети в работата на националната статистика са били също подобряването на качеството на статистическата информация, на нейното съхранение и разпространение, ускореното внедряване на информационните и комуникационните технологии, както и редица мерки за засилване на доверието към официалните данни.

През миналата година най-търсени са били данните на НСИ в областта на пазара на труда, цените, инфлацията и работните заплати.

Сред приоритетите в Националната статистическа програма за 2012 г., са внедряването на нови комбинирани методи за събиране на данни и ефективно използване на административните източници за статистически цели. В документа са включени 270 дейности, включително изследвания в различни области, развитие на статистическата инфраструктура.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още