IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроветеринари започват проверки на птицефермите

В България 15 стопанства не отговарят на критериите и ще произвеждат яйца само за промишлена обработка

10:20 | 13.01.12 г.
Евроветеринари започват проверки на птицефермите

Екипи от инспектори на Европейския съюз са започнали проверки по птицефермите в държавите-членки, за да установят дали се изпълняват новите правила за отглеждане на кокошките-носачки в по-широки пространства, предаде БТА, цитирайки електронното издание thescottishfarmer.co.uk.

Новите изисквания за хуманно отглеждане на птиците, които влязоха в сила от началото на тази година, задължават фермерите да премахнат досегашните тесни клетки и да ги заменят с по-обширни, позволяващи свободното движение на кокошките.

От Българската агенция по безопасността на храните потвърдиха, че очакват проверки от европейските ветеринарни органи, но вероятно това ще стане след февруари.

След приключилите вътрешни проверки на птицефермите българските ветеринари са установили, че само 15 от тях частично не отговарят на еврокритериите, поясниха от агенцията за Investor.bg.

Отглежданите по стария начин птици са 600 хиляди, като по всяка вероятност те ще бъдат дадени на екарисаж. Яйцата, произвеждани от тези птици, не могат да се предлагат за прясна консумация на пазара, но могат да се продават за промишлена преработка, поясниха експерти.

Собствениците на 15-те птицеферми, които все още отглеждат птици в тесните клетки, изпълняват инвестиционни проекти и се очаква в близките месеци да отговорят напълно на евроизискванията, поясниха още от агенцията по храните.

Последните данни на ЕС сочат, че над 46,7 милиона кокошки в Европа все още се отглеждат в обикновени клетки, или това са 14 процента от всички кокошки в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още