IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поправката „Витоша ски“ изкара еколозите на протест

ГЕРБ прокара спорния Закон за горите и в агрокомисията

21:46 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еколозите скандираха: Колко ви плати Цеко, за да продадете &quot;Алеко&quot;. Снимка: БТА</p>

Еколозите скандираха: Колко ви плати Цеко, за да продадете "Алеко". Снимка: БТА

Промените в Закона за горите, които будят безпокойство на екозащитниците, бяха одобрени на първо четене в ресорната парламентарна комисия по земеделие днес.

За промените са гласували единадесет депутати, шестима души от опозицията бяха против, а трима се въздържаха.

Срещу промените се обявиха природозащитници и фирми за дърводобив. Миналата седмица законът мина на одобрение през екокомисията и тази по регионално развитие без нито един глас “против”.Поправките бяха поискани от „Витоша ски“ АД, която не пусна ски съоръженията над София с оправданието, че не може да работи съобразно изискванията на влезлия в сила от пролетта на 2011 г. нов закон за горите. 

„Ако парламентът гласува промените в Закона, внесени по поръчка на "Витоша ски", ще получим монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно. Освен това ще има застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план, се казва в становище на коалиция „За да остане природа в България“. 

След като промените минаха през комисията, в София започна шествие в подкрепа на горите, организирано от неправителствената организация. Хиляди младежи се събраха в 18,30 на Попа и тръгнаха към Народното събрание, където имаше митинг под надслов "Горите не могат да говорят - нека викнем вместо тях".

Еколозите се опасяват, че поправките разрешават нова, по-голяма ски зона във Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх. Освен това може да има изсичане на голо на хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там, където не става за ски. В случай, че промените станат факт, земеделският министър ще има правото със своя заповед да удължава и ловния сезон, алармират екозащитниците.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още