IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши придобиването на Е.ОН България от Енерго-Про

Според комисията новата структура не притежава пазарна мощ, позволяваща да се породят негативни промени в конкурентната среда

11:09 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши придобиването на Е.ОН България от Енерго-Про

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване чрез самостоятелен пряк контрол на "Е.ОН България” ЕАД от „Енерго-Про” с.а., Чехия, съобщиха от комисията.

„Енерго-Про” контролира общо 8 дружества, опериращи в енергийния сектор в Чехия, Турция, Армения, Грузия и България. Дейността им е концентрирана в производство, разпределение и търговия с електрическа енергия.

Антимонополният орган е анализирал всеки един от тези три вертикално свързани електроенергийни пазара, върху които сделката ще окаже въздействие. Това са пазарите на производство и продажба на едро на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение и доставка/продажба на дребно на електроенергия.

При производството на едро на електроенергия единствено „Енерго-Про България” ЕАД осъществява дейност с пазарен дял на произведената електроенергия от 0,4 % предимно за износ.

При продажбата на електроенергия „Енерго-Про България Трейдинг” ЕАД е новонавлизащ участник, без реализирани сделки до момента.

На пазара на доставка/продажба на дребно на ток от участниците в сделката по придобиване е представено единствено дружеството „Е.ОН България енергийни услуги“ ЕООД, без да заема съществена позиция.

На пазара на пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение оперира само „Е.ОН България мрежи“ АД по силата на издаден от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) лиценз за разпределение на електрическа енергия за Варна, Добрич и Североизточна България.

От своя страна „Е.ОН България Продажби” АД притежава само лиценз за краен снабдител на потребителите към разпределителната мрежа на „Е.ОН България Мрежи” АД. Дружеството е декларирало, че не възнамерява в бъдеще да участва на свободния пазар за търговия с електрическа енергия.

Заключението на КЗК е, че няма риск концентрацията между Енерго-Про и Е.ОН България да доведе до засилване на пазарната позиция на участниците по начин, който би оказал неблагоприятно въздействие върху ефективната конкуренция. В аргументите на комисията е записано, че новата структура не е основен участник на електроенергийния пазар и не притежава пазарна мощ, позволяваща да се породят негативни промени в конкурентната среда.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още