IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eдна трета от топломерите подлежат на подмяна през 2012 г., твърдят експерти

През 2011 г. е изтекъл гаранционният срок на 25% от измервателните уреди, като са сменени около 60% от тях

17:37 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Eдна трета от топломерите подлежат на подмяна през 2012 г., твърдят експерти

Около 35 процента от клиентите на топлофикационните дружества би трябвало да подменят уредите си за дялово разпределение през тази година. Това становище изказа днес Милена Стоянова, управител на едно от дружествата за топлинно счетоводство, цитирана от БТА.

Данните на топлинните счетоводители обаче показват, че едва ли всички потребители, чийто уреди изчерпват своя гаранционен срок, ще ги сменят с нови, коментира Стоянова. Според данните на фирми за топлинно счетоводство през 2011 г. е изтекъл гаранционният срок на 25% от топломерите в жилищата и са били сменени около 60% от подлежащите на подмяна уреди.

По данни на едно от дружествата около 70% от подменените уреди вече са с радиоотчитане. Те са по-скъпи, но предлагат възможност за реално месечно отчитане на използваната енергия и то дистанционно - без жилището да бъде посещавано от представител на фирмите, обясняват топлинните счетоводители. Клиентите с подобни уреди могат да се ползват и от електронни услуги, предлагани от някои топлинни счетоводители като проверка на месечната сметка в интернет.

Други видове топломери, които се предлагат на пазара, позволяват смяна на батерията. Тогава клиентите трябва да избират между смяна на самите уреди или подмяна само на батерията, обясняват още от фирмите за топлинно счетоводство.

Налага се живеещите в една сграда да изберат само един топлинен счетоводител, тъй като дяловото разпределение е услуга, която се предоставя на целия блок, уточни Милена Стоянова. Смяната на топлинния счетоводител също става чрез общо решение на живеещите в дадена сграда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още