IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сини депутати предлагат облекчен вариант за плащане на държавните такси

Промени в Закона за държавните такси имат за цел да ограничат банковите преводи, които оскъпяват плащанията

13:14 | 07.02.12 г. 1
Сини депутати предлагат облекчен вариант за плащане на държавните такси

С промени в Закона за държавните такси депутати от Синята коалиция предлагат да се промени начинът за плащане на тези такси, като това става само с държавни таксови марки, като министърът на финансите да определи в кои случаи те да се превеждат по банков път или да се плащат в брой.

Законопроектът е внесен в Народното събрание в края на миналата седмица с подписите на Мартин Димитров, Кирчо Димитров, Ваньо Шарков и Любомир Иванов, като вносителите предлагат той да влезе в сила още от 31 март тази година.

С изменениета се предлага да се ограничи сегашната практика, при която държавните такси се превеждат основно по банков път и се оскъпяват допълнително от цената на тези преводи.

Според вносителите сегашният начин на плащане на държавните такси за лични документи, глоби към КАТ или различни други преводи чрез банкови преводи са ненужно утежнени от високите банкови такси, които понякога са по-високи дори от размера на самата държавна такса.

В мотивите на вносителите се припомня, че сегашният закон за държавните такси регламентира при плащане на такси в държавни учреждения или съдилища,  те да се приемат „в брой“ или с „държавна таксова марка“.

Въпреки това, напук на закона, в държавните институции са се настанили обслужващи банки, които приемат плащанията, но и събират много високи такси. В такива случаи трябва да знаете, че държавната администрация е длъжна да поддържа каси за гражданите и да приема заплащане с таксови марки, които ще намерите във всяка пощенска станция, посочват вносителите. 

В мотивите се припомня, че при отказ от плащане с марка потребителите веднага трябва да сигнализират ресорно министерство, което е отговорно да следи за изпълнението на закона.

С промените в закона се предлага да се използва и електронното банкиране като по-евтина алтернатива за извършване на тези плащания. Подобна практика се използва широко в Европа, като плащането става с банкова карта чрез терминално устройство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Платили са си банките и сега "стрижат"!:))) Едва ли ще пуснат лесно "кокала".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още