IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Трябва да разчитаме на себе си вместо на Европа при решаване на кризите

Министерският съвет ще даде свръхправомощия на новата Дирекция за контрол на водоемите, съобщи министър-председателят

11:30 | 08.02.12 г. 5
<p>
	В деня на траур премиерът Борисов представи спешните мерки, които кабинетът ще вземе за преодоляване на нови бедствия &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

В деня на траур премиерът Борисов представи спешните мерки, които кабинетът ще вземе за преодоляване на нови бедствия    Снимка: БТА

На днешното си заседание Министерският съвет ще предложи законодателни промени, които да дадат необходимите правомощия на дирекцията за контрол над водоемите, която се създава към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю пред БНТ.

Борисов припомни, че подобно на повечето области от икономиката и реформата във водния сектор е закъсняла през последните 20 години, в резултат на което се е стигнало до неефективен контрол и неадекватно стопанисване на съоръженията.

С цел да се предотвратят бъдещи трагични инциденти като този в хасковското село Бисер, правителството реши да натовари Държавното предприятие „Язовири и каскади“ от системата на НЕК със завишени контролни функции, които да бъдат законово регламентирани.

„Новата дирекция ще получи брутални правомощия, така че при всеки случай на технически неизправни язовирни съоръжения да има правомощията да източва тези язовири“, обясни премиерът Борисов.

В момента собствеността на язовирите е разпокъсана, но със създаването на регистър към министерството на регионалното развитие този проблем ще бъде решен. Данните от регистъра ще бъдат на разположение на контролната дирекция към „Язовири и каскади“, така че при проблем да има яснота кое ведомство е отговорно за неговото решаване, разясни новите функции на дирекцията премиерът Борисов.

Запитан дали България ще разчита на компенсации от Европейския съюз по повод бедственото положение, премиерът призна, че шансовете за подобна помощ са минимални.

„В момент, когато бедствието е засегнало толкова други европейски държави, които също ще искат компенсации, не трябва да разчитаме толкова на външната помощ, колкото на собствените си сили“, обясни още Борисов.

Премиерът обясни, че още вчера е поискал анализ от министъра по европейските фондове Томислав Дончев за възможностите за субсидиране, които могат да се използват по линия на оперативните програми.

„Възможно е да ремонтираме част от пътищата, жп линиите и някои училища“, обясни Бойко Борисов. Той обеща подробности след днешното заседание на кабинета.

Премиерът има среща днес и с еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева, на която ще бъдат изслушани препоръките на европейския експерт, придружаващ Георгиева при огледите в страната, за да се вземат адекватни решения за преодоляване на щетите от бедствието.

На въпроса защо системата за ранно предупреждение за бедствия, започната още при кабинета Станишев, все още не е завършена, Борисов не даде точен отговор. Той поясни, че кабинетът не е очаквал подобно бедствие в началото на февруари, а през март, когато поради засиленото топене на снеговете са се очачвали преливания на водоемите.

Системата за ранно предупреждение е била сред незавършените обекти на предишното правителство, но трябвало да се завършват редица други области, които са били приоритет за кабинета, припомни още Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Кризите които ти направи не те е срам и уста имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Те проблемите ако се решаваха с дирекции....... до сега щяхме да сме минали Швейцария...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Защото няма материал. И ако си живял в България през последните 20 години може и да ме разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Дядо Мраз, защо Борисов не е дал точен отговор за завършването на системата за ранно предупреждение? Не че Емел Етем е света вода ненапита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
diado mrass
преди 12 години
Сега някой отново ще изкара Борисов виновен за всички беди и най-добросъвестно няма да пожелае да си спомни въобще за Емел Етем. Нормало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още