IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят потреблението на парно да се отчита повече от веднъж годишно

Така ще се избегне изкривяване на сметките за парно отопление, смята председателят на ДКЕВР

12:09 | 21.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Обмислят потреблението на парно да се отчита повече от веднъж годишно

Обмисля се топлинните счетоводители да отчитат уредите за дялово разпределение на топлинната енергия в домовете на абонатите по-често от веднъж годишно, каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщи БТА.

По думите му, така ще се избегне изкривяване на сметките за парно отопление. Според Семерджиев високите сметки, получени от абонатите за януари, се дължат основно на начина, по който топлинните счетоводители ги формират - на базата на прогнозни данни. „Считам, че това е една от причините, поради които има изкривяване на сметките“, добавя той.

С нашите специалисти работим по въпроса за промяна на методиката, по която действат топлинните счетоводители, коментира председателят на ДКЕВР. Той посочва, че начинът им на работа и формиране на сметките вече е показал някои недостатъци, които трябва да се отстранят. 

Една от предвижданите промени с цел по-реални сметки за парно, е регламентирането на по-често от веднъж годишно отчитане на измервателните уреди.

ДКЕВР и парламентарната комисия по икономика и енергетика работят съвместно по законодателни промени, които да подобрят работата на топлинните счетоводители и отношенията между потребителите и топлофикационните дружества, става ясно още от думите на Семерджиев. Възможно е част от промените да се регламентират със сега внесените промени в Закона за енергетиката, които в момента се разглеждат от парламентарната комисия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още