IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверка установи 12 опасни язовира в страната

Министър Трайчо Трайков разпореди незабавна инспекция на язовир „Бели Искър“ заради тревога на жителите на Самоков

15:43 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Минстър Трайчо Трайков инспектира потенциално опасните язовири в страната &nbsp;Снимка: БТА</p>

Минстър Трайчо Трайков инспектира потенциално опасните язовири в страната  Снимка: БТА

Общо 12 са опасните язовири в България. Това стана ясно след проверка на 607 водоема на територията на страната, потвърди икономическият министър Трайчо Трайков пред БНР.

Днес от Министерството на икономиката, енергетикага и туризма (МИЕТ) обявиха резултатите от инспекцията, която продължи 10 дни. Проверени са 607 потенциално опасни язовира в страната, посочени от областните управи като критични и още 49 допълнително подадени от кметове и местно население водоеми.

С решение на правителството от 8 февруари министерството е натоварено да организира чрез предприятие „Язовири и каскади“ на Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД преглед на техническото състояние на всички водоеми в страната и да прави предписания за тяхното обезопасяване.

Проверката беше назначена след преливането на язовир „Иваново“, което разруши множество домове в село Бисер и околните населени места и отне живота на 10 човека.

На всички от прегледаните общо 656 язовира са издадени предписания, а най-рисковите са обезопасени.

Предписанията включват мерки като понижаване на водното ниво до 50%, укрепване и ремонт на преливниците. Част от предписанията са за почистване на преливниците и поречието от растителност и оградни мрежи.

На кметовете на съответните населени места е разпоредено да организират денонощно наблюдение на язовирите до края на пролетното пълноводие, като там където е необходимо трябва да създадат ефективни процедури за подготовка за евакуация на населението. Трябва да бъде създаден и авариен резерв, а също и ефективен начин за оповестяване на всички населени места по поречието на язовирите. От областните управители се изисква до понеделник да докладват на министър Трайчо Траков за хода на изпълнение на предписаните мерки.

Проверките на техническото състояние на съоръженията на останалите язовири в страната, чиято бройка се уточнява в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) продължават, допълват от МИЕТ.

Поради тревогата сред жителите на град Самоков министър Трайков разпореди незабавна проверка на язовир „Бели Искър“, съобщиха още от Министерството на икономиката и енергетиката. Язовир „Бели Искър“ е собственост на Столична община с концесионер „Софийска вода“.

Екипът от предприятие „Язовири и каскади“ е констатирал, че към днешна дата в язовира има 5 млн. куб. м вода и нивото й е на 14 метра под преливника. В язовира има свободен обем от 10 млн. куб. м.

Затова може да се очаква, че без предприемане на каквито и да е мерки от страна на концесионера, язовирът може да бъде запълнен не по-рано от месец май тази година, смятат експертите. При конкретната ситуация язовирът е сигурен, е заключението от проверката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още