IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков е поискал допълнителни средства за управлението и контрола на язовирите

Общините ще изпълняват предписанията на "Язовири и каскади" независимо от собственика на водоемите

10:54 | 11.02.12 г.
<p>
	Министърът на икономиката Трайчо Трайков. Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Допълнителни средства за управлението и контрола на язовирите е поискал икономическият министър Трайчо Трайков на заседанието на правителството миналата сряда.

“В осигуряването на ресурсите за управление и контрол на язовирите и трябва да има адекватност”, коментира той в предаването на Дарик радио “Седмицата”.

“Прави се план на работата тя ще се обезпечи с необходимите ресурси. В плана за контрол на най-застрашените язовири влиза и проверката на 10-те най-опасни, която ще приключи на 20 февруари”, допълни Трайков.

Министърът на икономиката заяви в ефир, че е “кретенско да се мисли сега откъде ще се вземат пари”. “Когато става дума за безопасността на хората и за имуществото им, истинските лидери, кметовете трябва да си свършат работата”, категоричен беше Трайчо Трайков.

“Работата трябва да се свърши, след това да се умува”, посочи той.

Икономическият министър съобщи, че около една пета от изкуствените водоеми в страната, или общо 600, са опасни. Вече са съставени необходимите списъци и всички тези язовири ще бъдат проверени. Когато са готови резултатите от проверката ще се вземат необходимите мерки, посочи той.

Министърът поясни, че когато са проектирани големите язовири, е предвидено, че при нужда трябва да се прави контролирано изпускане. Обемът на контролираното изпускане е съобразен с поречието след язовира, посочи Трайков.

“Ако общината не е свършила работата да си почисти реката, водата няма да може да се оттече и ще наводни наоколо. Понякога в зоната на сервитута се строи, затова всички местни власти да бъдат така добри да решат този въпрос”, коментира той.

Трайчо Трайков припомни, че към 27-те язовира, които досега са били в баланса на “Язовири и каскади”, преминават още 24. Всички те ще бъдат управлявани от дружеството чрез концесия.

Всички останали водоеми, независимо от собствеността им, ще бъдат под контрола на “Язовири и каскади”, като дружеството ще дава предписания. Трайчо Трайков поясни, че независимо от собственика на язовирите предписанията ще се дават на съответната община и областна управа и местните власти ще имат ангажимента да изпълнят мерките.

“Няма да си губим времето да установяваме колко процента от водоема кой ги притежава”, заяви министърът на икономиката.

Министър Трайков обясни, че идеята контролът на язовирите да се съсредоточи в “Язовири и каскади” се основава на доказания опит на дружеството. Той допълни, че така ще се концентрират отговорността и експертизата на едно място.

В същото предаване министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов допълни, че собствениците на частните микроязовири също ще са длъжни да изпълняват предписанията на контролиращия орган. Той уточни, че общините ще запазят собствеността върху малките водоеми, но при желание ще могат да я прехвърлят на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още