IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът бие тревога заради поскъпването на горивата

Автобусните фирми залагат второ увеличение на цените в рамките само на месец февруари

11:12 | 23.02.12 г. 2
Бизнесът бие тревога заради поскъпването на горивата

Браншовете от икономиката, най-силно засегнати от рязкото увеличение на цените на горивата през февруари, предупреждават за поскъпване на услугите и последващи фалити, ако поскъпването продължава.

Това обявиха в сутрешния блок на БНТ Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

От началото на февруари се е наложило компаниите за автобусни превози да вдигнат цените на билетите, но след поскъпването на дизела от миналата седмица със сигурност ще има нови корекции - средно с 1-1,50 лв. в зависимост от дестинациите за превозите, обясни Столарски.

Хората от транспортния бранш изразяват сериозните си притеснения и от факта, че заради поскъпването на горивата немалко фирми ще преминат в сивия сектор, което допълнително ще утежни работата на законно работещите.

Подобна ситуация на извънреден скок в цените на горивата се получи и в началото на миналата година, когато държавата се намеси, като поиска временен мораториум.

Според Миролюб Столарски държавата дори вече е закъсняла с подобна намеса в полза на бизнеса. Като пример за държавна намеса той посочи Австрия, където транспортните компании временно са освободени от държавни пътни такси.

От името на хлебопроизводителите Марияна Кукушева посочи, че сред колегите й настъпва видима паника заради нарасналите разходи. Производителите със сигурност в скоро време ще прибегнат до увеличение в цената на хляба, но Кукушева отказа да прогнозира процента на това поскъпване.

Тя припомни, че цената на дизела се е удвоила от 2003 г. досега, докато хлябът е запазил стойностите си от 1989 г.

Браншът отдавна изпитва затруднения, балансирайки между ниската покупателна способност на потребителите и растящите разходи за производството, посочи Кукушева.

Сериозни опасения от поскъпването на течните горива и предстоящото уверичение на природния газ изразиха пред Investor.bg и от асоциацията на зърнопроизводителите.

Председателят на съюза Ангел Вукадинов обясни, че заради очакваното поскъпване на газа стопаните прогнозират пореден скок в цените на азотните торове, което успоредно с скъпия дизел ще повиши разходите за пролетната сеитба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
Така се повишават цените!Когато някои не могат или не искат да си съберат данъците и митата ще вдигат цените за да напълнят бюджета.Защо цената на бензина е по-ниска от цената на дизела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Еми започваме да се транспортираме с дилижанси. Трева поне има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още