IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През март се очаква поне още един търг за дървесина през стоковата борса

Всички сключени сделки през февруари са били фючърсни, което изключва възможността за препродажба, уточниха от борсата

19:04 | 29.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
През март се очаква поне още един търг за дървесина през стоковата борса

По всяка вероятност през март ще има поне един търг за дървесина през Софийска стокова борса (ССБ), стана ясно днес  от думите на изпълнителния директор на борсата Васил Симов.

През февруари на ССБ беше проведен търг за дървесина, който е първият от 2008 г. насам, тъй като оттогава тази стока не се търгуваше през борсата.   

Относно коментарите от последните дни на някои фирми за постигнатите цени на търга, от ръководството на борсата обясниха, че за всяка от офертите на шестте държавни горски предприятия са подавани поне три насрещни оферти на купувачи.

Така се е стигнало до продажба на цялото предложено количество от близо 160 хил. куб. м дървесина на общо 28 фирми. Средната оферта е била за 5000 кубика дървен материал, най-голямата – за 15 000 кубика, а най-малката – за 1000 кубика.   

От ССБ уточниха, че всъщност дърва за огрев по време на борсовата сесия за дървесина през февруари не са предлагани, а информацията за такива сделки е резултат на техническа грешка.

Всички сключени сделки са фючърсни, с доставка за период 3-5 месеца, т.е. въпросната дървесина на практика тепърва ще се добива. „При това положение няма как сега да се препродава, каквито коментари имаше“, допълни Васил Симов.

Беше уточнено, че към момента купувачите на дървесина са дали само гаранционни депозити, а цялата сума ще бъде платена при получаване на стоката по дадената сделка.

Другият изпълнителен директор на ССБ Симеон Елазаров пък посочи, че мебелни фирми, които смятат че цените на необходимата им дървесина са високи, когато ги купуват при директни сделки с продавачите, биха могли да участват при търгове на стоковата борса.

Елазаров каза за Investor.bg, че по принцип, както и при другите стоки, и при търговията с дървесина би могло да се подават оферти не само за продажба (основно от шестте държавни горски предприятия), а и за покупка, но кандидат-купувачите засега предпочитат да изчакат офертите за продажба. 

От ССБ припомниха, че по закон вече поне 42% от търговията с дървесина на държавните предприятия би трябвало да минава през борсата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
todor6104
преди 12 години
Всяко едно качество дървесина може да стане дърва за огрев, стига да е на достатъчно ниска цена. Технологичната дървесина ,която министър Найденов продаде на борсата на цена 50-70лв/м3 плътни можеше да иде на пазара за дърва, където един реден кубик струва минимум 60лв. От един плътен кубик се получават два редени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
todor6104
преди 12 години
Софийска стокова борса е създадена да търгува държавно имущество на тъмно. Почти няма сделки без държавно участие. За прозрачността на борсата говорят най-красноречиво постигнатите цени, които са с 20 до 30% по-ниски от тези, постигнати на търговете. Нещо повече, те са по-ниски от минималните, предлагани от държавните дърводобивни предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още