IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството отново ще анализира дали има спекула на пазара

По разпореждане на премиера Бойко Борисов администрацията ще проверява бизнеса дали не повишава цените предпразнично

13:06 | 13.03.12 г.
Агроминистерството отново ще анализира дали има спекула на пазара

По разпореждане на премиера Бойко Борисов заместник-министрите на земеделието и храните трябва да установят какви са причините за поскъпването на основни хранителни стоки, сред които яйца, агнешко и свинско месо. Това съобщи след днешното заседание на кабинета министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде БТА.

В близките дни зам.-министрите ще проведат срещи с производители от посочените браншове, за да разберат каква е икономическата им обосновка за увеличението на посочените храни.

Очакванията са анализът да бъде готов до петък 16 март, за да се види дали има спекула на пазара, поясни още министърът.

Запитан как си обяснява поскъпването от последните седмици, Мирослав Найденов отговори, че винаги преди Коледа и Великден някой се опитва да реализира голяма печалба на принципа "ден година храни".

Ако се окаже, че производителите вдигат необосновано цените, държавата би могла да промени политиката си на субсидиране за определени сектори, обясни още Найденов.

Той обаче не изключи вероятността вина за поскъпването да имат и търговците, защото често цените  се надуват по веригата от производителя до крайния потребител. Ако вината за по-високите цени е по търговската верига, има други институции, които да следят тези процеси, добави Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още