IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата удря все повече отрасли от хранителната индустрия

След като хлебопроизводителите обявиха до 10% поскъпване на продукцията, и месният бранш е пред труден избор за цените

09:17 | 13.03.12 г. 40
<p>
	Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. Снимка: БТА

След като в края на февруари представители на хлебния бранш предупредиха, че ще се наложи да коригират цените на продукцията си заради поредното поскъпване на горивата, от тази седмица хлябът в магазините вече се продава с около 10% по-скъпо.

Подобно на хлебопроизводителите и месопреработвателите са поставени пред труден избор за цените, предизвикан от поскъпването на основните суровини, които браншът доставя от Европа. Заради засилен износ на месо от Европейския съюз за Русия и Китай сме свидетели на постъпателно увеличение на цените на суровината, която за три месеца нарасна с близо 17%, съобщи за Investor.bg председателят на браншовата асоциация Кирил Вътев.

Българските месопреработватели отдавна зависят от европейския пазар, тъй като след кризата в животновъдството фермите в страната осигуряват основно доставките на прясно месо в търговската мрежа, като преработвателите получават минимални количества. На този етап фермите осигуряват едва 20% от потребностите на преработвателите от свинско месо и 10% - от говеждо.

Производителите на колбаси са силно притеснени от продължаващото нарастване на европейските цени, породени от ръста и на световните пазари. Държавите от Европейския съюз също не задоволяват вътрешното си потребление на говеждо месо, а на квотен принцип внасят суровината от трети държави, основно от Бразилия.

Заради продължаващото търсене на говеждо и свинско месо от Китай обаче тенденцията на поскъпване на суровината може да продължи, което силно ще затрудни българските производители, голяма част от които вече работят на ръба, поясни още Кирил Вътев.

За разлика от цената на хляба, която се формира основно от разходите за горива и суровина, то при производството на колбаси и месни продукти най-голям дял за определянето на себестойността държи суровината, съставляваща 60-70% от нея, допълни и Костадин Чорбаджийски, собственик на петричкото месопреработвателно предприятие „Мес-ко“.

Преработвателите от месния бранш не се ангажират с прогнози за цената на колбасите, още повече, че подобно на хлебопроизводителите и те са твърде зависими от ниската покупателна способност на българските потребители, които едва ли биха понесли поредно увеличение на цените на хранителните стоки.

Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 12 години
Къде ли не ни удари кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Не съм визирал бойко. Но както каза на планетата на която всички печатат пари ние сме пак изключението, които единствени не печатат, а валутата им поевтинява защото е вързана към еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
msimov
преди 12 години
Хубаво значи остава само това, че Борисов скапа тотално жизнения стандарт на Българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
green hawk
преди 12 години
Ключов момент във всичко което Предстои са очакванията (както на пазара на петрол-така и на пазара на калпаци )------------------най-ключов момент пък е този , в който Всички са повярвали в очакваното - тогава става неочакваното ;)--------http://news.data.bg/4/economics/77336/---------Петролът се мери в числа а очакванията - това е доста по-сложно от петрола !за това-не очаквайте очакваното - може да се изненадате -някои приятно , други-не съвсем ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
Виж ко аз сверявам. Верно горе долу се покачват когато Брент се качва и Урала рефлектира.НООООООО: Когато Брент е 100$, руският е 74 $...)) Иначе НИКОЙ НЯМА да го купи.Също така е вярно, че е бил около 60 долара през 2009-та.Не приемам покачване от 40% и нагоре до 20% може. А и изобщо не вярвам на Борисов защото го знам добре що за стока е и как съсипа икономиката на държавата. Да не говорим, че съм го виждал на една снимка с Златев още преди 20 години тъй, че ву нямам никакво доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
в страната на картелите няма значение колко е петрола навън. всичко се спуска от сговорните дружинки. нещо подобно като преди ама не баш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
vembata
преди 12 години
Ами как хората да си инвестират спестяванията след като България не е сигурна дестинация за бизнес след като едни и същи са поставили ръка върху бизнеса и не позволяват нови играчи и *** пример за това е например защо в БГ не се произвежда зехтин отг. ами защото тези които правят олиото нямат интерес да се прави зехтин защото ще е по евтин и предпочитан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
green hawk
преди 12 години
Я си представете , че по случай Първи Април намалят цените на всичко - Харесва ви , нали ?!---------------а сега си представете , че не е първоаприлска шега .........а е истина - ще ви хареса още повече ;)-----ще стане ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Цени УралЕй са ще проверя :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Ами вдигайте цените през месец и после кризата ви била виновна. Това ми прилича на онзи виц - Режа го за трети път, а то все късо.Да очакваш, че при увеличаване на цените ще се увеличат продажбите... това сигурно е български принос в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още