IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата удря все повече отрасли от хранителната индустрия

След като хлебопроизводителите обявиха до 10% поскъпване на продукцията, и месният бранш е пред труден избор за цените

09:17 | 13.03.12 г. 40
<p>
	Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. Снимка: БТА

Хлебопроизводителите неслучайно дълго време удържаха последното поскъпване на продукцията си, като предпочитаха да намаляват останалите си разходи. След последното поскъпването на горивата от началото на тази година обаче браншът обяви, че вече не разполага с резерви за туширане на нарасналите разходи и покачи цените с 10%.

„За разлика от останалите сектори от хранително-вкусовата промишленост, където суровините имат основен дял при формирането на себестойността, цената на крайния продукт в хлебопроизводството зависи до голяма степен от енергийните разходи“, коментира за Investor.bg Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Кукушева припомни, че производителите продължават да работят с минимална печалба, за да не товарят прекомерно крайната цена на хляба. "Колегите се придържат към сравнителна поносимост на цената за потребителите. Призоваваме и търговците от своя страна да свият своите надценки, за да се доближим до европейските нива на надценка“, обясни още Кукушева.

Тя припомни, че за разлика от останалите европейски държави, където таванът на търговската надценка при хляба е 10%, в България тя се движи между 20 и 25%.

Преработвателите отдавна настояват за нови правила при уреждането на взаимоотношенията между производители и търговци, които в момента са в ущърб за производителите. 

Правителството обеща да прокара промени в Закона за защита на конкуренцията, с които да се регламентират по-справедливи отношения между производителите и търговците, но те все още се бавят, което на фона на задълбочаващата се криза не е добър сигнал за бизнеса, коментира още Мариана Кукушева.

Мнението й беше подкрепено и от представители на почти всички браншове от преработвателната промишленост, които отдавна протестират срещу едностранно поставяните високи изисквания от страна на големите вериги и останалите търговци към производителите.

Бизнесът повдига въпроса неслучайно в момент, когато заради кризата предприемачите почти са изчерпали възможностите си за противодействие и за да предотвратят бъдещи фалити в преработвателния бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 12 години
Къде ли не ни удари кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Не съм визирал бойко. Но както каза на планетата на която всички печатат пари ние сме пак изключението, които единствени не печатат, а валутата им поевтинява защото е вързана към еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
msimov
преди 12 години
Хубаво значи остава само това, че Борисов скапа тотално жизнения стандарт на Българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
green hawk
преди 12 години
Ключов момент във всичко което Предстои са очакванията (както на пазара на петрол-така и на пазара на калпаци )------------------най-ключов момент пък е този , в който Всички са повярвали в очакваното - тогава става неочакваното ;)--------http://news.data.bg/4/economics/77336/---------Петролът се мери в числа а очакванията - това е доста по-сложно от петрола !за това-не очаквайте очакваното - може да се изненадате -някои приятно , други-не съвсем ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
Виж ко аз сверявам. Верно горе долу се покачват когато Брент се качва и Урала рефлектира.НООООООО: Когато Брент е 100$, руският е 74 $...)) Иначе НИКОЙ НЯМА да го купи.Също така е вярно, че е бил около 60 долара през 2009-та.Не приемам покачване от 40% и нагоре до 20% може. А и изобщо не вярвам на Борисов защото го знам добре що за стока е и как съсипа икономиката на държавата. Да не говорим, че съм го виждал на една снимка с Златев още преди 20 години тъй, че ву нямам никакво доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
в страната на картелите няма значение колко е петрола навън. всичко се спуска от сговорните дружинки. нещо подобно като преди ама не баш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
vembata
преди 12 години
Ами как хората да си инвестират спестяванията след като България не е сигурна дестинация за бизнес след като едни и същи са поставили ръка върху бизнеса и не позволяват нови играчи и *** пример за това е например защо в БГ не се произвежда зехтин отг. ами защото тези които правят олиото нямат интерес да се прави зехтин защото ще е по евтин и предпочитан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
green hawk
преди 12 години
Я си представете , че по случай Първи Април намалят цените на всичко - Харесва ви , нали ?!---------------а сега си представете , че не е първоаприлска шега .........а е истина - ще ви хареса още повече ;)-----ще стане ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Цени УралЕй са ще проверя :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Ами вдигайте цените през месец и после кризата ви била виновна. Това ми прилича на онзи виц - Режа го за трети път, а то все късо.Да очакваш, че при увеличаване на цените ще се увеличат продажбите... това сигурно е български принос в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още