IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата удря все повече отрасли от хранителната индустрия

След като хлебопроизводителите обявиха до 10% поскъпване на продукцията, и месният бранш е пред труден избор за цените

09:17 | 13.03.12 г. 40
<p>
	Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. Снимка: БТА

След като в края на февруари представители на хлебния бранш предупредиха, че ще се наложи да коригират цените на продукцията си заради поредното поскъпване на горивата, от тази седмица хлябът в магазините вече се продава с около 10% по-скъпо.

Подобно на хлебопроизводителите и месопреработвателите са поставени пред труден избор за цените, предизвикан от поскъпването на основните суровини, които браншът доставя от Европа. Заради засилен износ на месо от Европейския съюз за Русия и Китай сме свидетели на постъпателно увеличение на цените на суровината, която за три месеца нарасна с близо 17%, съобщи за Investor.bg председателят на браншовата асоциация Кирил Вътев.

Българските месопреработватели отдавна зависят от европейския пазар, тъй като след кризата в животновъдството фермите в страната осигуряват основно доставките на прясно месо в търговската мрежа, като преработвателите получават минимални количества. На този етап фермите осигуряват едва 20% от потребностите на преработвателите от свинско месо и 10% - от говеждо.

Производителите на колбаси са силно притеснени от продължаващото нарастване на европейските цени, породени от ръста и на световните пазари. Държавите от Европейския съюз също не задоволяват вътрешното си потребление на говеждо месо, а на квотен принцип внасят суровината от трети държави, основно от Бразилия.

Заради продължаващото търсене на говеждо и свинско месо от Китай обаче тенденцията на поскъпване на суровината може да продължи, което силно ще затрудни българските производители, голяма част от които вече работят на ръба, поясни още Кирил Вътев.

За разлика от цената на хляба, която се формира основно от разходите за горива и суровина, то при производството на колбаси и месни продукти най-голям дял за определянето на себестойността държи суровината, съставляваща 60-70% от нея, допълни и Костадин Чорбаджийски, собственик на петричкото месопреработвателно предприятие „Мес-ко“.

Преработвателите от месния бранш не се ангажират с прогнози за цената на колбасите, още повече, че подобно на хлебопроизводителите и те са твърде зависими от ниската покупателна способност на българските потребители, които едва ли биха понесли поредно увеличение на цените на хранителните стоки.

Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
Не забравяй, че има ГООООООГЛЕ което ме прави ГОСПОД тук.В България се ползва петрол сорт УРАЛ. Цената на петрола тип Брент, има толкова общо с цената на суровината тип Урал ползвана в България, колкото цената на Мерцедес в Германия има общо с цената на Москвич в Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Изобщо има ли някой тук който да се съмнява, че като се дигат консумативите и бензина това не се отразява и върху стоките.Хлебопроизводителите го казаха: Дигат се консумативите това рефлектира навсякъде.Една възрастна жена като чула за увеличението на тока през 2010-та година и се хвърлила от моста Чавдар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА В ЕВРОПА СИ БЯХА ВИСОКИ И ПРЕДИ БОРИСОВ. БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА ЕС ОТ 2007 НЕ ОТ 2009 ЗА ДА СЕ ГОВОРИ, ЧЕ АКЦИЗИТЕ ОТ ЕС БИЛИ ВИНОВНИ.Аз може да се хабя да пиша но добре си знам, че 90% от Българския народ изобщо не може нито да мисли сам нито да разсъждава затова такъв като Борисов е идеален за такъв народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Баце аз съм твърде информиран тъй, че с мен не може да се спори. :)2006-ТА На бензиностанциите бензин А-95 се продава за 1.78 лв. за литър.ЮНИ 2009 На бензиностанциите бензин А-95 се продава за 1.82 лв. за литър.МАРТ 2011 На бензиностанциите бензин А-95 се продава за 2.57 лв. за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Kaoru
преди 12 години
Истината колеги е, че властта, пропита от неграмотност, се мъчи да компенсира липсата на приходи от чуждестранни инвестиции, за да можв да си покрива зле пресметнатите разходи. А как се пълни хазна без много умствени и физически усилия??? Чрез косвени данъци! По-висока цена на горивата - повече акциз и ДДС. По-високи цени на хранителните продукти заради горивата - по-големи постъпления от ДДС. Лошото е че тази схема е крайно разрушителна за икономиката, защото тласка към стагфлация.Коментар относно политиката на правителството няма да правя. Всеки си има глава на раменете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Качеството не но цената е била далеч по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
110 долара за барел септември 2008 110 долара за барел 23 февруари 2011 1.40лв КУРС НА ДОЛАРА СЕПТЕМВРИ 20081.40лв КУРС НА ДОЛАРА ФЕВРУАРИ 2011НЕ те ли е срам да се излагаш като наш Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
В Германия две трети от цената се образува от налози. При средно 1,40 евро за литър бензин, потребителите плащат 50,1 цента данък върху минералните масла, 15,4 цента екоданък и 22,3 цента ДДС. 42,1 цента са за разходите по внос, а оставащите 9,9 цента са за реклама и печалба.Ама в Германия народа има стандарт, че да плаща тези цени и тези данъци. А тук в България хем лошо качество хем високи данъци. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
И за да ви се набие в главата. Бензина в България изобщо не е с качеството което е примерно в Германия та да е на същата цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
msimov
преди 12 години
Я не ми обяснявай правил съм сравнението. Отвратен съм да разговарям с субекти като теб иначе бих обяснил на колко е било и, че не се е променило от 2008-***, че даже е и паднало.Както и да е, Борисов подобно на Путин пак ще спечели изборите това всички си го знаем но фактите що за стока е никога няма да се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още