IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП обяснява в брошура как законно да си намалим данъците

Сред възможностите за спестяване на данъци са купуването на осигурителен стаж или дарения

15:19 | 13.03.12 г.
НАП обяснява в брошура как законно да си намалим данъците

Брошура на Националната агенция за приходите (НАП) обяснява какви са законовите начини за намаляване на данъците върху доходите на физическите лица, съобщават от приходната агенция.

Сред възможностите за спестяване на данъци са купуване на осигурителен стаж, внасяне на вноски за допълнително доброволно пенсионно или здравно осигуряване, застраховка "Живот" или дарение, с които данъчната основа може да бъде намалена с до 65 на сто.

В брошурата са описани подробно и най-големите данъчни намаления. Примерно при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца данъкът може да се намали с до 50%, а при дарения за културни институти - с до 15 процента.

Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също водят да намаляване на основата за изчисляване на данъка, а оттам и на самия налог. Изискването е тези дарения да са направени в натура, обясняват още от НАП. 

Описани са и условията за ползване на данъчното облекчение за млади семейства (намалението на данъка за ипотечен кредит).

Почти всички облекчения се ползват с подаване на декларация за доходите. Срокът за това тази година е 2 май, напомнят от НАП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още