IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Христова: 30% от бързите кредити се вземат за плащане на ток

Средната сума при теглените малки кредити е около 260 лв., показват данни на НетКредит

14:57 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И. Христова: 30% от бързите кредити се вземат за плащане на ток

Броят на отпуснатите така наречени бързи кредити в размер от 50 лв. до 400 лв. и през тази година ще продължава да нараства, както това стана през изминалата 2011 г.

Това прогнозира пред Investor.bg Ирина Христова, управител на финансовото дружество НетКредит. По думите й, тегленето на онлайн заем от един клиент повече от два пъти на година също е линия на поведение, която се очертава да се затвърди през 2012 г.

Най-често бързи кредити се теглят за покриване на текущи разходи като сметка за ток или телефон, храна, медицински услуги, лекарства, сочат данните на дружеството, посочи Христова. Често срещана причина е и плащането на данъци, погасяването на други кредити, такси по кредитни карти.

Максималният срок за теглене на този тип кредити варира при различните дружества, но обикновено е 30 дни, уточни Христова.

Според вътрешни проучвания на НетКредит, средната сума, която хората теглят, е около 260 лв.

При заявка за теглене на бързи кредити около 30% от хората изтъкват като основа причина за това невъзможността да си платят сметката за електричеството навреме и съответно опасенията да не им спрат тока.

Заради мразовитото време сметките за отопление неприятно изненадаха много хора и те се оказаха неподготвени да платят значителните суми. Това е и една от причините за нарастването с над 30% на броя на отпуснатите интернет заеми от НетКредит за периода декември 2011 - февруари 2012 г. спрямо предходните три месеца, обясни Ирина Христова.

По думите й, покрай Коледните празниците броят на отпуснатите бързи кредити също е бил висок. През декември 2011 г. близо една трета от ползващите такъв тип кредити са споделили, че парите са им необходими за закупуване на подаръци, но и за храна и други продукти, чието потребление се увеличава по Коледа.

Клиенти за получаване на малките заеми са представители на най-разнообразни професии, сподели Христова. Между тях има кметове, адвокати, банкови служители и други хора, които обикновено активно използват интернет.

Нарастването като цяло на броя на малките кредити се дължи и на факта, че кандидатстването при повечето фирми е изцяло онлайн, а процедурата е опростена и лесна, коментира още шефът на Нет Кредит.

При вземане на бърз кредит не се начислява лихва, а такса за определения период. Специално при НетКредит при предсрочно връщане на заема таксата се намалява. При това при малките кредити не се изисква никакво обезпечение или минимален месечен доход, напомни Христова.

Тя подчерта, че броят на редовно върнатите интернет кредити също се увеличава напоследък, като вероятно тази тенденция ще се запази през следващите месеци. За това допринася по-усъвършенстваната система за идентификация на потенциалните клиенти и отсяването на евентуалните некоректни платци, поясни Христова.

По думите й, като причина за закъснението при връщането на малките заеми през януари близо половината от некоректните платци са посочили забавянето на изплащането на работните им заплати.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още