IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Условията за субсидиране на млади фермери се облекчават

Фонд „Земеделие“ няма да санкционира кандидати, неизпълнили проектите си поради здравословни проблеми, гласят нормативни промени

12:16 | 20.03.12 г.
<p>
	<em>Субсидиите за млади фермери са изчерпани изцяло, затова администрацията предложи да се прехвърлят средства от неатрактивни мерки на програмата &nbsp;</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Субсидиите за млади фермери са изчерпани изцяло, затова администрацията предложи да се прехвърлят средства от неатрактивни мерки на програмата        Снимка: БТА

Млади фермери, които поради сериозни здравословни проблеми, не са успели да изпълнят петгодишните си бизнес планове, няма да бъдат санкционирани и могат да кандидатстват за втората част от плащанията си по програмата за развитие на селските райони.

Това гласят обнародваните в днешния брой на „Държавен вестник“ промени в наредбата, регламентираща условията за кандидатстване и изплащане на субсидиите по мярката „Създаване на стопанства на млади фермери“.

По тази мярка младите земеделски производители могат да получат 25 хиляди евро, основно за засаждане на градини, за въвеждане на екостандарти в растениевъдството, а също и за модернизация на животновъдните ферми.

Средствата се отпускат за поети от фермерите ангажименти, които трябва да изпълнят за пет години. След втората година фонд „Земеделие“ проверява изпълнението на тези проекти и прави второто плащане само при перфектно изпълнение на бизнес плана, припомниха от фонда.

Промените в наредбата се очакваха от производителите с голямо нетърпение, тъй като част от кандидатите за субсидии можеха да загубят вторите си плащания заради прекъсване на дейността заради здравословни проблеми, довели до трайна неработоспособност или дори наложило се лечение в чужбина.

С нормативните изменения се въвеждат и точни правила, по които младите фермери да отразят и промените в бизнес плановете си, необходими да получат допълнителни средства за покупка на техника, разписани с шестото изменение (нотификация) на програмата за селските райони.

Необходимостта от тези промени възникна, след като с тази нотификация България договори допълнително 27 млн. евро, предназначени само за млади фермери, но отпускани по друга мярка от програмата - за модернизация на земеделските стопанства.

Поради факта, че субсидиите се отпускат само на млади фермери, които изрично са посочили в своите планове, че парите са с инвестиционна цел, но това изискване не беше обяснено на хората, в началото на февруари т.г. фонд „Земеделие“ прекрати временно приема на предложения до излизане на промените в наредбата.

Допълнителните субсидии бяха заложени не по мярката за млади фермери, а по мярка за модернизация на стопанствата, затова администрацията промени заявлението, така че при искането на допълнителните средства за техника, те да опишат, че те ще се използват за инвестиционни цели, припомниха от министерството на земеделието.

След обнародването на измененията фонд „Земеделие“ ще въстанови приема по тази мярка. Целта на администрацията е да облекчи условията за кандидатстване по нея, още повече, че младихе фермери ще разчитат на нови субсидии и през есента на тази година, когато се очаква Европейската комисия да одобри седмата нотификация на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още