IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С три месеца се разсрочва бюджетният заем за гаранционния фонд в земеделието

Кабинетът удължи срока на временно отпуснатия кредит, докато ЕК не преведе средствата за фонда

16:10 | 21.03.12 г.
С три месеца се разсрочва бюджетният заем за гаранционния фонд в земеделието

Министерският съвет одобри допълнително споразумение към договора за държавен заем, който правителството отпусна на Българската банка за развитие за създаване на гаранционен фонд в земеделието, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кредитът от 480 млн. лв. беше одобрен в края на миналата година, като средствата трябваше да се възстановят в националния бюджет до три месеца. Този срок беше планиран от миинстерството на земеделието, което очакваше в този период да приключи преговорите с Европейската комисия, която трябва да разреши предложения от българската страна финансов инженеринг за създаването на фонда.

Българското предложение предвижда трансформирането на неизползван ресурс от програмата за селските райони в гаранционни схеми, които да подпомогнат в кредитирането малкия и среден бизнес, който има одобрени проекти по европрограмата.

Тъй като Европейската комисия все още не е възстановила средствата на България, с които да се погаси задължението по договора, с анекса се предлага удължаване на срока за издължаване на заема с три месеца, поясниха от правителствената пресслужба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още