IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гаранционният фонд в агроземеделието ще заработи от лятото на годината

Агроминистерството ще насрочи конкурса за обслужващите банки до 1-2 седмици

12:11 | 16.02.12 г.
<p>
	От миналата година животновъдите активно започнаха да подготвят проекти за модернизация на фермите си &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

От миналата година животновъдите активно започнаха да подготвят проекти за модернизация на фермите си     Снимка: БТА

От средата на годината се очаква търговските банки да започнат да отпускат необходимите гаранции за земеделски производители, които имат одобрени проекти по три от мерките на програмата за развитие на селските райони. Това съобщи за Investor.bg Никола Христов, шеф на дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерството на земеделието и храните.

Съгласувателната процедура с Европейската комисия по одобрението на Националния гаранционен фонд е пред приключване и след окончателното потвържение, което се очаква до седмица-две, министерството на земеделието ще насрочи обществената поръчка за избор на търговски банки, партньори на фонда, поясни още Христов.

Идеята за създаването на този фонд се роди през миналата година, след като се открои опасността България да загуби немалка част от предоставения ресурс по програмата за селските райони. Поради късното одобрение на нормативната уредба за действие на програмата реално тя започна да се прилага вместо от 2007 г. от средата на 2009 г.

За да не бъде изгубен бюджетът от първите години на действието на европрограмата, агроекспертите използваха възможността за финансов инженеринг, при който неизползваните средства по три от мерките на програмата бяха прехвърлени към гаранционния фонд.

Общият капитал на фонда е в размер на 171,2 млн. евро, от които 136 млн. евро, или 80%, са за програмата за селските райони.

С този ресурс ще се подпомага кредитирането на производители, които имат одобрени проекти по трите мерки за „Модернизация на земеделските стопанства“ (121 мярка), „Подобряване на икономическата стойност в горите“ (122 мярка) и „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ (123 мярка).

Гаранционната схема ще се управлява от учредения през 2008 г. Национален гаранционен фонд, който изцяло е собственост на Българската банка за развитие. Споразумението за учредяването на фонда беше подписано още в края на миналата година, като за целта от националния бюджет беше отпуснат заем от 335 млн. лв., от които 265 млн. лв. ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

Как производителите ще се възползват от фонда?

Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още