IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гаранционният фонд в агроземеделието ще заработи от лятото на годината

Агроминистерството ще насрочи конкурса за обслужващите банки до 1-2 седмици

12:11 | 16.02.12 г.
<p>
	От миналата година животновъдите активно започнаха да подготвят проекти за модернизация на фермите си &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

От миналата година животновъдите активно започнаха да подготвят проекти за модернизация на фермите си     Снимка: БТА

Право да получат гаранции от фонда ще имат всички земеделски производители, животновъди, преработвателни компании или горски стопанства, които имат одобрени проекти по 121,122 и 123 мярка на програмата за селските райони, както и тези, които очакват одобрение.

За да получим одобрението от Еврокомисията, българските експерти са направили анализ на потенциала на одобрените проекти, в резултат на което е установено, че могат да се гарантират заемите по проекти, чиято обща инвестиционна стойност надхъврля 1,2 млрд. лв.

Това означава, че потенциалните получатели на субсидии (т.нар. бенефициенти) могат да кандидатстват за кредитиране, като гаранционният фонд поеме до 80% от обезпечението, което банките искат при отпускането на тези заеми.

Или ако исканият заем е за един милион лева, а необходимото обезпечение е в размер на 1,2 млн. лв., то фондът може да издаде гаранции за близо 900 хил. лв., като останалото обезпечение се предоставя от получателя на заема.

„Облекчението за стопаните ще бъде изключително голямо, тъй като много по-лесно е да се осигурят като обезпечение активи за 300 хил. лв. вместо за 1,2 млн. лв.“, коментира Никола Христов.

Той припомни, че при подобни гаранционни схеми самите банки намаляват и лихвата за отпускания заем, тъй като рискът за банката е значително по-малък. Експертите очакват лихвите по тези заеми да паднат до 7%.

За  да могат да се възползват от гаранционната схема обаче, кандидатите за субсидии трябва да изчакат няколко месеца, когато бъдат избрани търговските банки, партньори на Националния гаранционен фонд, които ще издават съответните гаранции, поясниха от агроминистерството.

На този етап гаранционният фонд ще може да подпомага само производители с представени инвестиционни проекти. Схемата не може да се прилага за биопрозводители или за проекти в областта на опазването на околната среда, тъй като гаранционните схеми в ЕС не се прилагат при компенсаторните плащания, каквито са агроекологичните плащания по ос 2 от програмата за селските райони, поясни още Никола Христов.

Освен покриването на обезщетенията по банковите заеми фондът ще издава гаранции и при авансовите плащания по кредитите. През миналата година фонд „Земеделие“ увеличи размера на авансовите плащания до 50% от стойността на субсидията за даден проект.

Тъй като не всички търговски банки приемаха като официален документ издаваните от фонда удостоверения за тези авансови плащания, след създаването на фонда, банките вече ще имат сигурност и ще приемат обезпеченията от гаранционния фонд, поясни още Никола Христов.

В преговорите с Еврокомисията министерството на земеделието е постигнало договореност за увеличение или намаление на капитала на гаранционния фонд. По този начин администрацията си оставя възможност при липса на интерес към гаранционните схеми и неусвояване на ресурса, след време отново да използва еврофинансирането за пряко субсидиране по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още