IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горивата в България стигнаха рекордни цени

В някои бензиностанции дизелът вече се продава по 2,74 лв. за литър, а литър от най-масовото гориво А 95 се предлага за 2,68 лв.

17:20 | 21.03.12 г.
Горивата в България стигнаха рекордни цени

Дни след като "Лукойл" повиши цените на едро с близо 2%, някои от големите вериги бензиностанции увеличиха цените на горивата за литър с 5 до 10 стотинки, показва проверка на БНР.

Дизелът в бензиностанциите струва 2,74 лв. за литър, а най-масовото гориво А 95 вече се продава за 2,68 лв. На други бензиностанции цените са между 2,63 и 2,64 за литър бензин А 95, а цената на дизела варира между 2,60 лв. и 2,69 лв

С това увеличение излиза, че най-масовият бензин А 95 се е увеличил от Нова година досега с 35 стотинки, коментираха експерти пред БНР. 

Междувременно стана ясно, че едва след месеци Комисията за защита на конкуренцията ще излезе с окончателното решение дали е налице картел на пазара на горива у нас. Днес в парламентарната комисия по икономическа политика бяха изслушани резултатите от направената проверка от КЗК.

Преди броени дни КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД в картелно споразумение с мотив, че са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

В момента компаниите имат право да обжалват това решение на комисията и ако успеят да докажат цените си, няма да бъдат санкционирани.

Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира след правителственото заседание в Кюстендил, че цените на горивата трябва да се определят на пазарен принцип и че държавата няма много инструменти да се намесва при определянето им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още