IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените критикуват проекта за изграждане на "София ленд - 2" в Западния парк

От политическата партия настояват за сериозна поправка на проекта за концесионен договор, който днес трябваше да се гледа от столичните общинари

16:09 | 22.03.12 г.
Зелените критикуват проекта за изграждане на "София ленд - 2" в Западния парк

Политическа партия „Зелените“ разкритикува остро предложения от столичната община проект за концесионирането на част от Западния парк в София, където се очаква да бъде изграден увеселителен център, подобен на закрития преди десет години "Софияленд" в Южния парк, съобщиха от пресцентъра на партията.

Проекът трябваше да бъде гласуван на днешното заседание на столичния общински съвет, но дискусиите бяха отложени, което се приветства от Зелените, които смятат, че в сегашния си вариант проектът не защитава обществените интереси и е в ущърб на самата община, посочват от централата на партията.

Според органиазцията сегашният вариант се нуждае от серизни корекции, тъй като очакваните приходи от 25-годишната концесия са финансово неизгодни за общината.

Бъдещият концесионер се задължава да инвестира 11 млн. лв. в изграждането на увеселителните съоръжения, като общината го освобождава от плащане на годишна такса. По този начин годишно в парка ще се влагат едва 400 хил. лева, което било по-малко дори от сегашните разходи на общината за поддръжка на парка, коментират от партията.

В същото време кметът на София Йорданка Фандъкова обяви пред журналисти, че няма притеснение за бъдещия проект, още повече, че концесията може да бъде прекратена по всяко време, без общината да плаща неустойки за това, предаде БТА.

От местната организация „Люлин“ на пратия "Зелените" се обявиха против всякакво застрояване на Западния парк, защото според тях в сегашния вариант на концесионния договор не фигурирали гаранции, че това застрояване впоследствие няма да се разшири.

„След като тази територия е предвидена за зелена площ, е добре да бъде използвана с тази цел, а не да бъде застроявана. Още повече, че няма гаранция в бъдеще обществената цел на проекта да не бъде изкористена и паркът да бъде приватизиран, както се случи със „Софияленд“, се посочва в позицията на „Зелените“, разпратена до медиите.

От политическата партия предлагат и конкретни промени в проекта за концесионен договор, които според тях биха защитили обществените интереси след реализацията на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още