IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански сдружения: Промените в ОУП на София защитават частни инвеститори

Зелената система на София ще бъде унищожена, ако бъдат приложени одобрените промени

15:31 | 20.11.09 г.
Граждански сдружения: Промените в ОУП на София защитават частни инвеститори

Одобрените в общината промени на Общия устройствен план (ОУП) на София не защитават интересите на гражданите, а на частни инвеститори, имената на които дори не се оповестяват публично. Това каза днес Весела Тончева, представител на Общност на софийските граждански сдружения - Инициатива „Граждани за Зелена София“, цитирана от БТА.

До един месец той ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет. Правната страна на приемането на ОУП е била пренебрегната, смята Тончева.

Зелената система на София ще бъде унищожена, ако този план бъде приложен, каза Митко Грозев, представител на организацията.

Архитект Боряна Шивачева, представител на неправителствената организация, посочи, че с промените в ОУП на София се нарушава Законът за устройство на територията и специалният закон за устройството на територията на Столична община, откакто се правят промените в ОУП. Не може да бъдат променяни зоните за градини и паркове, както се иска с промените, добави Шивачева.

С промените в ОУП се вадят 300 декара зелени площи от Западен парк.

Има най-малко 24 такива примери, добави тя. Един от тях намаляването на зелената зона във Военна академия. Подобни случаи има в хидропарк „Искър“, където е разрешен добивът на инертни материали. Извадени са площи от парк „Въртопо“, в парк „Лозенец“ също се появява зона за жилищно застрояване. Намалени са и зелените площи на Лесотехническия университет в Студентски град и в парк „Възраждане“.

Не са били допуснати представители на неправителствени организации да участват в разискванията по проекта за измененията на Общия устройствен план (ОУП) на София. От организацията посочиха, че новият кмет на София Йорданка Фандъкова е трябвало да присъства на процедурата за приемане на плана.

Администрацията се нуждае от документа, за да работи за подобряване състоянието на столицата, но има формално приети предложения и липсва контрол за нарушенията на законите на страната, казаха представители на неправителствените организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още