IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Цената на газа се повишава и заради местния добив

Вероятно ще има ново намаление на капитала на Булгаргаз, каза изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов

13:31 | 23.03.12 г. 4
ДКЕВР: Цената на газа се повишава и заради местния добив

Минимум 2-3 процентни пункта от повишената цената на газа за второто тримесечие на годината се дължи на скока на цената на синьото гориво от местен добив, каза председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

На днешното заседание на комисията бяха обсъдени предстоящите от началото на април изменения в цените на природния газ и на топлинната енергия.

За момента няма основание крайното решение на комисията за цената на газа да не е според прогнозите, тоест увеличението да е с близо 13%, каза Семерджиев.

Припомняме, че предложението на Булгаргаз е за повишение на газа с 26 на сто.

Председателят на енергийния регулатор каза, че очакванията на комисията са били цените на газа от местен добив да бъдат по-ниски, но фирмата "Мелроуз Рисорсиз“ е поискала увеличение на цената на газа с почти 30%.

В тази връзка изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов коментира, че "Мелроуз Рисорсиз“ е частно дружество и може само да определя цените си. Той допълни, че Булгаргаз изкупува над 90% от техния добив на синьо гориво.

Ще припомним, че доскорошният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков неведнъж подчертаваше, че местинят добив на газ ще свали цените на синьото гориво, обаче сега става обратното.

На заседанието и Семерджиев, и Гогов изразиха мнение, че в близките две седмици може да бъдат договорени с Газпром по-ниски цени на газа, които да се отразят на цените на потребителите на едро и на дребно. Гогов уточни, че при евентуално намаление на цените от Газпром, Булгаргаз ще подаде заявление за намаление на цените на газа -обаче спрямо предложението на дружеството, а не спрямо предложението на комисията. 

„Математически погледнато и да има намаление на цената от Газпром, ДКЕВР вече го е предвидила“, каза Гогов.

За финансовото състояние на Булгаргаз Гогов каза, че поради определените от комисията по-ниски цени на газа спрямо исканите от Булгаргаз, финансовото положение на дружеството се влошава. Сега започва одит на компанията, който ще приключи за шест седмици. Очакванията са да се наложи, поради констатираните загуби, да има намаление на капитала, с около 68 милиона лева, на колкото се изчислява финансовата загуба за миналата година. Сега капиталът на дружеството е над 260 млн. лв., поясни Гогов.

Той припомни, че фирмата преди три месеца е обявила конкурс за финансова институция, която да отпусне овърдрафт кредитна линия, която да се ползва при необходимост и такава вече е избрана. Кредит още не сме ползвали, но това може да се наложи, ако дружеството е затруднено при следващото плащане към Газпром, каза Гогов. В момента по сметки на дружеството има 48 млн. лв, а следващото плащане ще е в рамките на 24 млн. долара. 

Относно задълженията на други дружества към Булгаргаз Гогов коментира, че те са общо 500 млн. лв , а само текущите задължения на седем от най-големите длъжници на Булгаргаз варират между 193 и 235 млн. лв. От тях 70 процента е задължението на „Топлофикация София“.

Повишението на цените на парното при различните топлофикации в страната ще бъде средно с около 10%, стана ясно на днешното заседание на ДКЕВР. За София увеличението ще е с 9%. Възможно е обаче от юли да има намаление на цената на топлоенергията, ако преди това има е понижена и цената на газа. Семерджиев отбеляза, че топлофикациите от своя страна трябва да се стремят да запазят клиентите си и подобрят ефективността на работата си, защото не всички въпроси се решават с повишение на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Местният добив е склад намясто на газта (нали Чирен го ползват за склад) как точно ще оскъпи каквото и да било, освен ако под 'местен добив' не се разбира комисионни за колониалната буржоазия, разходи за фолк певици и казина, разходи за 8 шопски танцови състава към Кремиковци, разходи за издръжка на Двореца на Шуробаджанаците в центъра на София и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Boje
преди 12 години
Това е поредният случай в малката ни държавица, който може да накара човек да се смее докато си реже вените. Но ние богомилите сме си кротки, седим си на дъното и си траем. Богатите са се научили да хвърлят по някой залък на бедняците за да не им изядат главите, но във България вече достигаме екзистенц-минимума. Не знам до колко е реално, а и определено смятам, че в 21 век проблемите трябва да се решават с разум, но историята ни помни няколко брутални момента на саморазправа от страна на народа. Та на някои хора, не че им го пожелавам, но май ще са си го заслужили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kilievplbg
преди 12 години
Е това вече минава всякакви граници. Много ми е интересно правителството дали се е сетило да увеличи концесионното възнаграждение, които въпросната частна фирма плаща ежегодно за правото да добива газ. За съжаление отговора, мисля, е ясен за всички. На тези им е позволено да ни продават нашия собствен природен газ на цени доста по-високи от руския, който освен това е пропътувал половината свят, за да стигне до тук, минал е през няколко посредника и съвсем не е евтин. Някой плаче за разстрел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Мале щом местния добив на природен газ е по-скъп от тоя дето ни го карат от Сибир, ясно за какво скубане става на въпрос. Те понеже били частна фирма и можели да определят жената сами ????? Ми тогава ако поискат 3-4 пъти по-висока цена кво трябва Булгаргаз да я плати ли ????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още