IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият здравен министър подкрепя демонополизацията на здравната каса

Десислава Атанасова не е съгласна и с харченето на пари за здраве за покриването на други държавни нужди

12:53 | 24.03.12 г. 4
<p>
	<em>Здравният министър Десислава Атанасова. Снимка: БТА</em></p>

Здравният министър Десислава Атанасова. Снимка: БТА

Тя отново предложи да се въведат различни административни санкции за хората, които не си плащат здравните вноски, като например неиздаване на лични документи и лишаване от други административни услуги. Същата тема Атанасова повдигна преди повече от година.

Атанасова посочи още, че до края на мандата вероятно ще бъде факт и личната електронна здравноосигурителна карта.

Бюджетите на болниците

Здравният министър не подкрепя плащането на болниците да се осъществява на базата на извършена дейност, а според резултатите и качеството на предоставяните от тях медицински услуги.

В момента контрол осъществяват Изпълнителната агенция “Медицински одит” и здравната каса, посочи Десислава Атанасова.

Според нея въвеждането на диагностично-свързаните групи ще реши донякъде проблемите с финансирането на лечебните заведения, но по думите й системата не може да бъде въведена от следващата година.

Десислава Атанасова каза още, че не е редно здравно осигурени граждани да доплащат за избор на лекар и екип.

“Хората са принуждавани да правят избор на екип и лекар и ако нямат предварителна уговорка, имат ли гаранция, ще им бъде обърнато внимание и ще получат адекватна медицинска помощ”, коментира тя.

Атанасова предлага в условията на сегашната нормативна рамка доплащането да остане, но да се поеме от доброволните здравноосигурителни фондове.

Цените на лекарствата

Здравният министър каза, че не е нужно да се намалява ДДС върху лекарствата и посочи, че има други идеи за понижаването на цените на медикаментите. Една от идеите й е да се променят референтните държави от Европейския съюз, съобразно цените в които се определят цените на лекарствата в България. Другата й идея е да се намалят надценките на търговците на лекарства на едро и на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Задължително допълнително осигуряване е оксиморон. Трябва час по скоро да се премахне от социалните осигуровки, а не да се прави и в здравните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Aз съм осигурен в Далл Богг невероятни мошеници.Не си мислете че частното е по добро.Ще се краде на поразия както при пенсионното осигуряване.Там хората имат по малко пари отколкото са вноските им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не знам ти какво четеш, някой от нещата си звучат доста адекватно. Само дано не остане всичко на приказки, както се опасявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 12 години
...боже,боже... колко глупости прочетох...оставам с чуство, че в РБ е по-лесно да станеш министър ***, отколкото "нормален"... гражданин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още