IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Недев: Цената на „БДЖ-Товарни превози“ е около 220-250 млн. лева

Процедурата по приватизация на дружеството практически ще стартира през април

17:24 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Й. Недев: Цената на „БДЖ-Товарни превози“ е около 220-250 млн. лева

Цената на обявеното за приватизация дружество „БДЖ-Товарни превози“ ЕАД се изчислява в рамките на около 220-250 млн. лева, каза за Investor.bg изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Йордан Недев.

През есента на миналата година, при обявяване на решението за приватизация на дружеството, транспортният министър Ивайло Московски коментира, че по предварителни данни балансовата стойност на активите на "БДЖ-Товарни превози" е около 320 млн. лв., но при оценката на дружеството ще се имат предвид и пазарните му позиции, както и наличието на лицензи.   

В началото на февруари от Министерството на транспорта съобщиха, че техните препоръки към Агенцията за приватизация за изискванията към бъдещите инвеститори са те да имат за всяка от последните три години оборот от поне 500 млн. евро.

Другото основно изискване, което препоръча транспортното министерство, се отнася до потенциалните финансови инвеститори. Те би трябвало да имат поне 25 млн. евро собствен капитал и за всяка от последните три години да са управлявали активи за минимум 1 млрд. евро.

За кандидат-купувачи по предварителни данни ще се допускат и консорциуми от стратегически и финансов инвеститор.

Шефът на БДЖ посочи, че в момента се довършва разделянето на активите между „БДЖ-Товарни превози“ и „БДЖ-Пътнически превози“, затова вместо през март, практическият старт на приватизационната процедура ще бъде през април.

Тогава ще бъдат обявени официално от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол както вида на приватизационната процедура, така и задължителните изисквания към кандидатите за стратегически инвеститор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още