IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск България да загуби евросредства заради софийския завод за боклук

Опасенията са свързани основно с производството на гориво чрез изгарянето на отпадъци, което ще замърси въздуха над допустимите норми, алармираха екоактивисти

13:03 | 04.04.12 г. 3
Има риск България да загуби евросредства заради софийския завод за боклук

Други рискове

Освен замърсяването на въздуха горенето на отпадъци с цел производството на гориво създава предпоставка за непрозрачни финансови взаимоотношения между две общински дружества – това, което ще управлява завода, и „Топлофикация София”.

Тримата предупредиха също така, че двете дружества ще изпаднат в порочна взаимозависимост – столичната „Топлофикация” ще бъде основен клиент на завода, а от своя страна съоръжението ще е основен доставчик на гориво за топлофикационното дружество. Така според тях се повишава мотивацията да не се повишават количествата отпадъци за рециклиране, а това е в противоречие и на националните, и на европейските цели.

Столична община няма и добра и надеждна информационна система за проследяване на количествата, видовете и генераторите на боклук, което не е добра база за планирането на управлението на отпадъците.

По думите на Евгения Ташева заводът е с планиран капацитет от 410 хил. т отпадъци годишно, от които 40% ще бъдат изгаряни за производството на гориво с неизвестно качество, а около 30% ще се депонират. Едва от 20% от боклука ще се произвежда нискокачествен компост, за който обаче не се знае дали ще има клиенти. Само 4% от материалите реално ще са годни за рециклиране, но отново суровините ще са с ниско качество, защото ще са замърсени от досега си с останалите количества боклук, посочи тя. 

Ташева обясни, че гориво от отпадъци произвеждат и европейските държави с високо ниво на рециклиране на боклука. Те обаче изгарят само остатъчните отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани и вложени отново в икономиката.

Алтернативите

Ташева, Кайджийска и Кондарев уточниха, че многократно са предлагали алтернативни решения за управлението и третирането на софийския боклук, но общината „с години не чува гласа на гражданските организации”. 

Те настояват минимум 50% от общото количество отпадъци да се рециклират и компостират, като за целта трябва да се засили разделното събиране на боклука още при източника му, а не да се разчита на инсталации за сепариране и механично третиране.

В момента заради лошата координация между Столичната община и оползотворяващите организации само 1-2% от боклука в цветните кофи за разделно събиране на отпадъците се рециклират, съобщи Евгения Ташева.

От 2005 г., когато беше последната сериозна криза със софийския боклук, досега общината е изхарчила над 800 млн. лева за управление на отпадъците, въпреки че няма никаква информационна система за това, посочи Евгения Ташева. До 2015 г. се очаква сумата да надхвърли 1 млрд. лева.

 

Тя допълни, че по официални данни на общината се рециклират около 7% от софийския боклук, но вероятно това включва отпадъците, предадени в пунктовете за вторични суровини, както и предадените от предприятията и магазини рециклируеми отпадъци.

Тримата се обединиха около мнението, че София като най-голямата община в България, има голям бюджет за управление на отпадъците и може да допринесе значително за постигането на националните цели за рециклиране заради икономиите от мащаба, както и да даде пример на останалите общини.

Природозащитниците уточниха, че в следващите седмици ще представят отново тяхното алтернативно решение за третирането на столичния боклук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Дали тогава някой ще се сети да потърси отговорност от лъжецът борисов, който "строи" боклучена фабрика от не знам колко години вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
OKY
преди 12 години
Нали трябва да се харчат стотици милиони за този дето духа, вместо просто да се приложи на практика вече откритото и работещото. 800 млн. лв и резултат - никакъв. Това е нечовешко, безочливо и брутално. Българският народ е жив труп, а "управлението на отпадъците" (и управлението на държавата) - гавра с труп!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Нали наша фирма + БАН откри начин за 100% безопаснен начин за изгаряне на биологичния *** (без метал, тухли и стъко) ???Или пак продажни комисионни истории?????????!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още