IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск България да загуби евросредства заради софийския завод за боклук

Опасенията са свързани основно с производството на гориво чрез изгарянето на отпадъци, което ще замърси въздуха над допустимите норми, алармираха екоактивисти

13:03 | 04.04.12 г. 3
Има риск България да загуби евросредства заради софийския завод за боклук

Има риск България да загуби и да връща европейски средства заради софийския завод за боклук, който продължава да се строи, предупредиха природозащитници.

Опасенията бяха представени от Генади Кондарев, координатор „Чиста енергия и еврофондове", CEE Bankwatch, Евгения Ташева, координатор „Нулеви отпадъци“ в екологичното сдружение „За Земята” и Александра Кайджийска, координатор „Ресурсна ефективност и еврофондове“, CEE Bankwatch.

Рисковете произтичат основно от производството на гориво чрез изгарянето на отпадъци, поясни Ташева. Това ще доведе до завишаване на съдържанието на фини прахови частици във въздуха над допустимите от националното и европейското законодателство норми. На свой ред високите нива на замърсяване на въздуха биха довели до налагането на глоби за България.

Замърсяването

България в момента е лидер в Европа по замърсяване на въздуха с фини прахови частици и на челните позиции в световен мащаб по смъртност заради лошото качество на въздуха, припомниха екоактивистите.

Страната ни беше заплашена с глоба от Брюксел, ако до края на тази година не се намали нивото на фини прахови частици във въздуха. В тази връзка 23 общини вече са готови с плановете си срещу замърсяването на въздуха.

Общината в София сама призна в програмата за намаляване на нивата на замърсителите на въздуха, че за подобряването на качеството на въздуха в София са необходими многомилионни инвестици.

Целите

От друга страна европейските власти са заложили определени цели при третирането на отпадъците в Европейския съюз (ЕС) до 2020 г. През новия програмен период финансирането с евросредства ще бъде обвързано с резултатите и приноса за постигането на същите тези цели с реализирането на конкретни проекти в околната среда и други сфери на икономиката, допълни Александра Кайджийска.

България е на път да не изпълни тези цели, в което природозащитниците виждат риск от спиране на еврофинансирането за реализирането на проекта за завода край София. Те посочиха още, че Еврокомисията отдавна има съмнения за ефективността на бъдещия завод за преработка на боклука, в който ще се излеят 200 млн. евро, повечето от които европейски пари. Това според тях е и причината за забавянето на оценката на втората фаза от проекта, която трябваше да е готова през март.

Генади Кондарев посочи, че за момента проектът не противоречи на българското и европейското законодателство и засега не може да бъде атакуван от гледна точка нереализирането на националните и европейските цели. България обаче според него се изправя пред предизвикателството за пореден път да бъде нарушителка на еврозаконодателството. Той съобщи, че предстои среща на природозащитници с представители на Еврокомисията и Европарламента, на която всички опасения за проекта ще бъдат представени.

Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Дали тогава някой ще се сети да потърси отговорност от лъжецът борисов, който "строи" боклучена фабрика от не знам колко години вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
OKY
преди 12 години
Нали трябва да се харчат стотици милиони за този дето духа, вместо просто да се приложи на практика вече откритото и работещото. 800 млн. лв и резултат - никакъв. Това е нечовешко, безочливо и брутално. Българският народ е жив труп, а "управлението на отпадъците" (и управлението на държавата) - гавра с труп!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Нали наша фирма + БАН откри начин за 100% безопаснен начин за изгаряне на биологичния *** (без метал, тухли и стъко) ???Или пак продажни комисионни истории?????????!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още