IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 6 млн. евро в нов соларен парк в Пловдивско

Партньорът на инвеститора иска да изгради фабрика за соларни панели в България

17:10 | 12.04.12 г. 1
Инвестират 6 млн. евро в нов соларен парк в Пловдивско

Италианската компания „Урмет Груп” инвестира 6 млн. евро в соларен парк в близост до първия в страната завод за преработка на битови отпадъци край с. Шишманци, Пловдивско.

Фотоволтаичната централа е на площ от 57 дка. Разположена е в изоставена индустриална зона и не засяга качествени земеделски земи.

По реализацията на проекта компанията работи от пет месеца, а преди два дни отвори и офис в Пловдив, откъдето ще осъществява плановете си за разширяване на дейността в България. 

Количеството на произвежданата енергия се очаква да бъде около 3 мегаватчаса годишно, което е достатъчно за покриване на нуждите на 3 500 домакинства в продължение на 20 години.

Соларната електроцентрала се изгражда от български подизпълнител. 90 на сто от наетите работници са българи, каза Стефан Ралчев, който заедно с Стойчо Андреев е съдружник в „Урмет България”. Мажоритарен собственик на „Урмет Груп” е Еручио Комето.

Регионалният мениджър за Източна Европа Анджело Даволи сподели за намерението на компанията да подари "зелена" енергия на 5-6 учебни заведения. Те ще бъдат подбрани с помощта на общинските ръководства, като стремежът е да се помогне на онези училища, които имат най-голяма нужда.

На покривите на училищните сгради ще бъдат монтирани безвъзмездно фотоволтаични панели и инвертори. През лятото, когато децата са във ваканция и нуждата от ток ще е минимална, училищата ще могат да продават излишната енергия и с приходите да си посрещат някои разходи.

Фотоволтаичният парк край Раковски италианците изграждат в партньорство с китайската компания ZnShine solar, която от шест години произвежда соларни панели.

Собственичката на компанията Киара Уанг съобщи, че фирмата й в момента проучва възможността да инвестира в изграждането на фабрика за производство на такива панели в България с капацитет 25 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
"Количеството на произвежданата енергия се очаква да бъде около 3 мегаватчаса годишно" само да вметна че зимата имах сметка от около 1000 квч на месец което си е 1 Мватч. т.е посочената мощност ще стига да ме захрани за 3 месеца : ) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още