IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кражбите на метали се засилват, алармират браншовици

Поради възниклания нормативен хаос липсва контрол върху незаконните площадки, предупреждат представители на бизнеса

16:21 | 17.04.12 г.
Кражбите на метали се засилват, алармират браншовици

Близо месец след като Конституционният съд върна част от текстовете в Закона за управление на отпадъците, регламентиращи узаконяването на площадките за скрап, представители на две от браншовите организации предупредиха за застрашително нарастване на кражбите на черни и цветни метали в страната.

На извънредна пресконференция представители на Българската асоциация по рециклиране и Асоциацията на рециклиращата индустрия предупредиха за засилване на тази тревожна тенденция и призоваха за затягане на контрола, предаде БТА.

От бранша изразиха готовност за общи действия с полицията и останалите контролни органи, за да се преустанови започналата дейност на незаконните площадки за изкупуване на скрап, където основно преминават крадените метали.

По данни на асоциациите през миналата година през сивия сектор са минали 5 на сто от обема скрап в страната. Прогнозите им са, че в бъдеще този дял дори ще нарасне, ако контролът не бъде променен.

Нелицензираните пунктове у нас винаги са се движели между 300 и 500, но с новите законови промени ще има още 600 нови, които увеличават кражбите, алармираха от бранша.

Според представителите на бизнеса стоката се реализира в незаконни леярни, които в страната са около 70, чрез незаконен износ или се узаконява чрез някоя лицензирана площадка.

От двете асоциации предлагат да се въведе тотална забрана за купуване на скрап от гражданите и да се повиши наказателната отговорност за извършване на търговска дейност без лиценз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още