IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска обяснения от държавите с трудови ограничения за българи и румънци

Деветте страни-членки на ЕС, които решиха да не допускат свободно българи и румънци до трудовите си пазари, трябва да се мотивират пред ЕК до края на май

10:56 | 25.04.12 г.
ЕК иска обяснения от държавите с трудови ограничения за българи и румънци

До края на май държавите, които не отвориха трудовите си пазари за българи от тази година, трябва да изпратят мотивите си на Европейската комисия (ЕК).

Девет държави от Европейския съюз (ЕС) решиха да се възползват от максималния срок (31 декември 2013 г.) да не допускат българи и румънци до трудовите си пазари заради кризата.

Евродепутатът от Холандия Мари Корнелиенсен посочва, че някои от мотивите на държавите са „просто смешни“.
Германия, която облекчи условията за българи и румънци с германски дипломи, пък се опасява, че българите и румънците изтласкват местните работници заради скромното заплащане, срещу което се съгласяват да работят.

В Брюксел не са съгласни, че българите и румънците застрашават икономиките и пазарите на труда във Великобритания, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Ирландия, Австрия, Малта и Люксембург, които решиха да продължат с ограниченията.

Еврокомисията подготви два доклада, в които доказа точно обратното – че българските и румънските граждани даже са допринесли за икономическия растеж в западните държави и са имали ограничен ефект върху работните заплати.

Заради кризата освен това желаещите да емигрират българи и румънци значително са намалели.

Еврокомисията обаче не може да застави страните да отворят трудовите си пазари.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още