IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциация ще предложи закон за частния фалит до месеци

Експерти от Асоциацията на ощетените от кредитори проучват опита на Испания, Великобритания и Франция

14:31 | 02.05.12 г. 4
Асоциация ще предложи закон за частния фалит до месеци

За приемането на закон за частния фалит настояват от Асоциацията на ощетените от кредитори (АОК).

За Investor.bg Атанас Черногорски, член на ръководството на асоциацията, съобщи, че в момента експерти от организацията превеждат испанския, френския и британския закон за фалита на физически лица.

На базата на преводите, както и на изискванията, заложени в еврозаконодателството, организацията до месеци ще подготви проектозакон за частния фалит в България. Той ще бъде синхронизиран с българското законодателство и след това ще бъде предложен за обсъждане и съгласуване с всички заинтересовани лица, обясни Черногорски.

Той посочи, че в текстовете на проектозакона ще бъдат включени клаузи, които да защитават и кредиторите от недобросъвестни кредитополучатели, така че да се избегнат опити за злоупотреби.

Според изпълнителния директор на организацията „Активни потребители“ Богомил Николов, който от години настоява за изготвянето и приемането на закон за банкрута на физически лица, с приемането на специално законодателство ще се създаде процедура за обявяването на частен фалит и хората ще се чувстват защитени.

По думите на икономиста Любомир Христов законодателството трябва да дава отговор на въпросите на кредитополучателите за процедурата при изпадане в неплатежоспособност. Законът за частния фалит обаче трябва да защитава интересите на всички страни и да внася ред, така че хората, изпаднали във временно затруднение, да излязат успешно от него, посочи Христов.

Изпълнителният директор на консултантската компания КредитЦентър Тихомир Тошев също подкрепя приемането на закон за фалита на физически лица. Той каза, че над 2 млн. българи имат някакви кредитни задължения, а част от тези хора са близо до фалит.

Той обаче не смята, че такъв закон ще бъде приет в следващите 2-3 години.

Въпреки постоянния ръст на необслужваните кредити и на безработицата обаче, Тихомир Тошев не смята, че финансовата система е застрашена от банкрутите на длъжници. Според него тези случаи не са толкова много, че да застрашават пазара по някакъв начин.

Още през миналата година депутатът от ГЕРБ Емил Радев обяви, че управляващите също готвят закон за частния фалит, тъй като България е на път да остане единствената държава в Европейския съюз (ЕС) без законодателство, с което да се регламентира процедурата за банкрут на физически лица, отдавна позната и прилагана в други държави.

Другата страна в ЕС, която няма закон за фалит на физически лица, е Румъния. От 2010 г. обаче Букурещ работи по законовата регламентация на процедурата за фалит на физическо лице и защитата на кредитополучатели с временни затруднения.

Само в един случай българското законодателство предвижда производство по несъстоятелност на физическо лице – при обявяването на фалит от едноличен търговец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 11 години
България - почти единствената страна в ЕС (другата - Румъния). Защо ли? Може би заради силното банково лоби в Парламента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Е ще има съпротива разбира се. Аз, много отдавна в постовете си призовавам за такъв закон! Нуждата е крещяща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Чакай да го приемат... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ето една от мерките по свалянето на лихвите! Дано е качествен закона! Би ни доближил малко до цивилизацията.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още