IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статистическите отчети за търговията в рамките на ЕС се улесняват

Приетият на първо четене от парламента законопроект премахва някои от текстовете в Закона за статистиката

10:58 | 04.05.12 г.
Статистическите отчети за търговията в рамките на ЕС се улесняват

При попълване на статистическите данни в митническите декларации от вносителите на стоки от Европейския съюз няма да се извършва допълнителна съпоставка с декларираните данни от информационната система „Интрастат“, за да се избегне ненужното дублиране на данни.

Това гласи новият Закон за статистиката на вътрешнообщностната търговия със стоки, приет на първо четене от парламента, предаде БТА.

Проектът цели да бъдат опростени административните процедури и да се улесни прилагането на изискванията за статистическото отчитане при търговията със стоки в рамките на ЕС от фирмите и от приходната администрация, се посочват в мотивите към законопроекта.

С приемането на закона ще отпаднат и редица текстове в Закона за статистиката. След петгодишния период на функциониране и прилагане на системата "Интрастат" няма причина да бъдат транспонирани текстове от европейското в националното законодателство, се посочва в мотивите на вносителя.

Системата "Интрастат" се прилага за събиране на данни при търговията на стоки от България към държавите от ЕС или обратното - от европейски към български фирми.

Според статистическата система всяко "задължено лице оператор" се регистрира по Закона за данъка върху добавената стойност. В случай, че то не подаде митническа декларация за нуждите на „Интрастат“, се налагат глоби в размер от 500 лв. до 5 хил. лв.

Държавите членки са задължени да предоставят месечна статистическа информация за вътрешнообщностната търговия със стоки на генералния директорат "Евростат" към Европейската комисия по статистика и неговата база данни КОМЕКСТ, гласи новият закон.

Тези данни ще се предоставят още на Международния валутен фонд и на информационната система КОМТРЕЙД на ООН, се припомня в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още