IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на дъното по качество на здравеопазването в Европа

По-лоша здравна система има само в Сърбия, показва европейски потребителски индекс

14:45 | 15.05.12 г. 1
България е на дъното по качество на здравеопазването в Европа

България заема предпоследно място в Европа по качество на здравеопазването, сочи европейският здравен потребителски индекс за 2012 г., съобщи bTV.

Класацията, която се изготвя от 2005 г. насам от шведската организация „Център за потребителско здраве”, беше представена в Брюксел.

Според подредбата с най-добро здравеопазване е Холандия (постигнала 885 точки от 1000 възможни), следвана от Дания, Исландия, Люксембург и Белгия. България набира едва 456 точки, като след нея се нарежда единствено Сърбия с 451 точки.

„Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите държави-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни държави като Румъния или Сърбия. Това, което ме притеснява, е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле”, коментира резултатите за България д-р Арне Бьорнберг, директор на центъра. 

По думите му в България не са уредени добре дори елементарни услуги като ваксинирането на бебета, например. „На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването”, допълва експертът.

Създателите на класацията правят извода, че се наблюдава цялостно подобряване на здравеопазването в Европа, което е похвално в условията на икономическа криза и орязани национални бюджети.

Здравните експерти определят и три проблемни области, наблюдавани в здравния сектор през последната година. Сред тях е появилата се тенденция към нарастване на времетраенето за насрочване на скъпи операции в най-засегнатите от кризата държави.

Други проблеми са още увеличеният дял на нерегламентираните плащания при различен вид лечения, както и затрудненият достъп до нови видове лекарства.

Европейският здравен потребителски индекс според Световната здравна организация е един от стандартите за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация по 42 показателя на 34 европейски здравни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Тука няма какво да коментираме изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още