IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата очаква 3 млрд. евро от туризъм през 2012 г.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов откри официално летния туристически сезон

10:52 | 29.05.12 г.
<p>
	<em>Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов даде старт на Лято 2012 &nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов даде старт на Лято 2012  Снимка: БТА

Приходите от сектор „Туризъм“ до края на годината се очаква да превишат миналогодишните и да надхвърлят 3 млрд. евро. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който даде официален старт в Балчик на сезон „Лято 2012“, съобщиха от министерството на икономиката.

Според него имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за развитието на туризма през  тази година, тъй като предварителните данни и ранните записвания показват 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи у нас. 

Очакваният ръст на чуждестранните туристи у нас ще бъде различен на отделните пазари, като най-висок ръст се очертава от Русия и Украйна – около 15-20 на сто, посочи още той. 

„В полза на тази тенденция съществена роля изигра решението на българското правителство да признава за национални шенгенските визи на руските граждани. В най-скоро време ще заработят и нови 9 изнесени визови центъра на територията на Руската федерация, с което общият им брой ще стане 16 и ще се улесни чувствително пребиваването на руските туристи в България“, каза Маринов.

През първата седмица на юни се очаква да бъде издадена 100-хилядната виза на руски гражданин от началото на 2012 г., което бележи увеличение от 15% спрямо данните за миналата година.

Преди дни Иво Маринов съобщи, че се очаква над 1 милион румънски туристи да посетят България през 2012 г. Ранните записвания от северната ни съседка за почивка у нас бележат ръст от 6% спрямо миналата година. А очакваният брой на руските туристи е 500 хиляди.

Началото на летния туристически сезон беше дадено в Бълчик, тъй като градът е номиниран от Балканския алианс на хотелиерските асоциации за фестивален град на Балканите. Според заместник-министър Маринов в Белия град сезонът на практика не приключва, защото и през зимата се отчита заетост от 40 до 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още