IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса отпуска 16 млн. лв. допълнително на болниците

Средствата са за покриване на преразхода от 9 млн. лв., натрупан от лечебните заведения през първото тримесечие на годината

17:23 | 29.05.12 г.
Здравната каса отпуска 16 млн. лв. допълнително на болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще отпусне 16 млн. лв. допълнително на болниците, съобщават от пресцентъра на касата.

Решението за актуализиране на бюджетите на болниците е взето от Надзорния съвет на здравната институция на вчерашното му заседание. 

Със средствата трябва да се покрие преразходът от 9 млн. лв., който лечебните заведения реализираха през първото тримесечие на годината. Парите ще бъдат разпределени пропорционално спрямо първоначално заложените бюджети, като сумите ще са само за работа по клинични пътеки и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология.

Допълнителният финансов ресурс е от заделен вътрешен резерв, предназначен за болнична помощ, а не от оперативния резерв на здравната каса, се уточнява в прессъобщението на здравната каса.

По предварителни данни тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие, съобщават още от касата.

По повод на увеличаващите се болнични дългове днес управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков се срещна с директори на болници от Пловдивска област. На срещата с 40 ръководители на лечебни заведения от региона шефът на касата е представил новите си предложения, свързани с финансирането на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още