IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов доклад на „Трансперънси“ критикува България за обществените поръчки

Само у нас и в Италия не се публикуват и окончателните договори, в резултат на което се извършва предоговаряне на условията чрез анекси

17:57 | 06.06.12 г. 1
Нов доклад на „Трансперънси“ критикува България за обществените поръчки

Рискът от корупционни практики в областта на обществените поръчки в ЕС е особено висок за България, Чехия, Румъния, Италия и Словакия. Това се посочва в публикувания днес в Брюксел доклад на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", изследващ корупционните рискове в европейските държави, предаде БТА.

В България, Чехия, Италия, Румъния и Словакия съществуват най-големи празноти в законодателството, което позволява заобикалянето на обществените поръчки и оттам появата на измами и корупция, се посочва в анализа.

Само в България и Италия не се публикуват и окончателните договори на обществените поръчки, в резултат на което се извършва предоговаряне на условията чрез анекси, което според експертите създава впечатление за прекалена толерантност към някои доставчици и възможност за източване на еврофондовете, се посочва още в доклада.

Страната ни е и в друга група на осем държави, където се наблюдава висок корупционен риск сред обществената администрация.

В доклада се коментира и темата за Висшия съдебен съвет в България, който беше въвлечен в поредица скандали, свързани с евентуална външна намеса в неговите решения. Според анализаторите причина за това е недостатъчната институционална реформа.

Затова и препоръките са за постигне на нова култура, създаваща силно чувство за професионална етика в помощ на служителите, необходима за стриктното спазване на законите.

Единственият положителен пример за страната ни е фактът, че заедно с още 9 европейски държави сме въвели пълна забрана на анонимните дарения.

Анализ на десетте новоприсъединили се държави след 2004 г. показва, че има тревожни сигнали за отстъпление от постигнатия напредък след присъединяването им към Общността. Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения показват нестабилен напредък в борбата с корупцията, а България и Румъния все още изпитват сериозни недостатъци в интегрирането си, посочват от организацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
цитат..."Само у нас и в Италия не се публикуват и окончателните договори, в резултат на което се извършва предоговаряне на условията чрез анекси"..А после, ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА на труда в БГ била ниска! Това е така, но по документи само! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още