IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъдиха предварителната концепция за промени в Закона за обществените поръчки

Всички процедури ще бъдат обединени в един нормативен акт

15:52 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъдиха предварителната концепция за промени в Закона за обществените поръчки

Предварителната концепция за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) е обсъдена в Министерски съвет от представители на работодателските организации и министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Предвижда се всички процедури за възлагане на обществени поръчки да бъдат обединени в един закон, съобщи правителствената информационна служба. Работната група предлага да бъде намален броят на подзаконовите нормативни актове.

Целта е да се постигне опростяване и облекчаване на правилата за възлагане на обществени поръчки, както и прецизиране на текстовете, които позволяват различно тълкуване и така създават предпоставки за злоупотреби и забавяне.

Работната група подготвя и промени, свързани с подобряване реда за обжалване, разширяване на обхвата на нарушенията, които подлежат на санкциониране и др.

Йордан Кисьов, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, е предложил да се засили конкуренцията при провеждането на конкурси по закона. Той иска да се върне старото изискване - за провеждане на конкурс да има поне три валидни оферти. От конфедерацията настояват и за засилен превантивен контрол от Агенцията по обществени поръчки.

Представителите на Българската търговско-промишлена палата и на Българска стопанска камара настояват за по-широко участие на външни организации в комисиите за оценка на проектни предложения, както и включването на повече данни за фирмите и параметрите на поръчката в Регистъра по обществени поръчки.

От БТПП държат в закона да се регламентира поддържането на черни списъци за неизрядните фирми.

Диана Ковачева, изпълнителен директор на „Трансперънси интернешънъл България”, е предложила да се привлича независим наблюдател при обявяване на процедура по ЗОП.

От Националния съюз на трудово-производителните кооперации искат да се гарантират по-добри възможности за участие на организациите на хората с увреждания в процедурите по ЗОП.

Изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова е обърнала внимание на необходимостта от прецизиране на някои текстове в закона, като например понятията „разделяне на поръчка” и „дискриминация”.

„Има посока, в която сме поели, тя е очертана от концепцията. Държим на нея и съм убеден, че е правилна”, е заявил министър Дончев. Той е казал още, че правителството е готово да обърне внимание на всяко добро, разумно, съответстващо на европейското законодателство предложение, независимо на кой етап при подготовката на закона е направено.

Наред с това Дончев е подчертал, че не е възможно да се очаква промените в закона „да бъдат най-малко общо кратно от исканията на всички”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още