IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За четвърти път WWF и Globul почистват природните паркове

Над 40% от абонатите на договор на оператора са се отказали от хартиена фактура

13:21 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Всяка година в инициативата се включват хиляди доброволци в цялата страна. Снимка: Globul</em></p>

Всяка година в инициативата се включват хиляди доброволци в цялата страна. Снимка: Globul

За пети пореден път международната природозащитна организация WWF организира в събота своята национална кампания за почистване, реконструкция и подновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България.

Инициативата стартира за пръв път през 2007 г. и вече за четвърти път се осъществява с подкрепата на Globul и служителите на компанията като част от стратегията за екологична устойчивост GLOB Globul UL Green. За кампанията активно работят и администрациите на природните паркове, стана ясно при представянето на тазгодишната програма.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България. Ежегодно през тях преминават над 10 млн. души, поясни Константин Иванов от  WWF.

През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура, отбеляза от своя страна програмният ръководител на организацията за България Веселина Кавръкова. През миналата година в инициативата са се включили около 3600 доброволци, които са събрали около 12 тона отпадък, а за тази се очаква ново увеличение на броя на участниците. Акцентът в допълнителните дейности тази година ще бъде изграждането на нови кътове за отдих във всеки от 11-те природни парка, добави Кавръкова.

Досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли.

«Посланиците» на природните паркове ще се включат на място  като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата и местата за отдих в 11-те природни парка на България.

Актрисата Деси Тенекеджиева, Галина Щърбева и Стефан Щерев от Нова телевизия, Венелин Петков от bTV и Симо от „БГ Радио” ще помагат в Природен парк Витоша на Дендрариума, Драгалевски манастир и в село Мърчаево. Синоптикът на bTV Станислава Цалова ще бъде отново доброволец в Природен парк Рилски манастир. Актьорът Валери Йорданов ще се включи за пореден път в  Природен парк Врачански Балкан. Композиторът Славчо Лобошки ще участва отново в Природен парк Беласица край Петрич. Юристът Ася Николова ще се присъедини в Природен парк Шуменско плато.

Инициативата е само част от програмата за корпоративна социална отговорност на Globul. За миналата година бюджетът за подобни програми на оператора е бил почти 1 млн. лв., като най-голямата част от тях са били за дарението от линейки за няколко спешни центрове, поясни пред Investor.bg Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика“ в компанията.

През 2011 г. компанията е спестила общо 86 тона хартия в рамките на дългосрочната си стратегия за екологична устойчивост. Благодарение на клиентите, които са се отказали от хартиена фактура, ръстът в спестеното количество хартия спрямо 2010 г. е близо 60%.

Според Гуев 40,5% от абонатите на договор на Globul (около 1,02 млн. души) са се отказали да ползват хартиена фактура, в сравнение с 24% през 2010 г. Освен това 26% от презарежданията на предплатени b-connect ваучери през миналата година са направени по електронен път, благодарение на което са спестени близо 6 тона хартия. В това отношение българският оператор е в ТОП 3 от всички дъщерни дружества на Deutsche Telekom, а в България няма друга компания от сектора на публичните услуги, която дори да се доближава до това постижение, каза още Гуев за Investor.bg

Благодарение на проектите за повишаване на енергийната ефективност в мрежата от базови станции на оператора, през 2011 г. консумираното дизелово гориво от станциите, които не са включени в електрическата мрежа, е с 12% по-малко в сравнение с миналата година, а количеството отпадъчни смазочни масла е намаляло с 34% на годишна база. Освен това през миналата година компанията стана и собственик на един от първите електромобили в България – Peugeut iOn, припомни Гуев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още