IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от "Плама" осъдиха България заради неизплатени заплати

България трябва да изплати на 9-мата работници малко над 51 хил. евро заради забавяне на възнагражденията повече от десетилетие

19:25 | 27.06.12 г. 2
Работници от "Плама" осъдиха България заради неизплатени заплати

Деветима работници от фалиралата рафинерия “Плама” осъдиха България в Страсбург заради неизплатени заплати, съобщи bTV.

На работниците е присъдено обезщетение в размер на малко над 51 хил. евро.

В мотивите на Европейския съд се посочва, че забавянето на възнаграждения за положен труд е нарушение на основно човешко право, допуснато от изпълнителната власт, въпреки наличието на съдебно решение за изплащане на парите.

Работниците от “Плама” чакаха повече от 10 години да си получат неизплатените заплати. Те обаче няма да получат изцяло дължимите им суми, а обезщетения за нанесени материални и морални щети.

Това е второто дело срещу България, заведено и спечелено от работници на фалиралата рафинерия. Преди около 3 години Европейският съд се произнесе в полза на повече от 40 работници от компанията и присъди да им се изплати обезщетение в размер на над 393 хил. евро.

Няма официални и точни данни какви са задълженията на българските фирми към техните работници и служители. Главната инспекция по труда е установила, че задълженията на фирми към техни работници и служители са били в размер на 59 млн. лева през първите пет месеца на годината. Според КНСБ обаче неизплатените заплати вероятно достигат даже 1 млрд. лева.

Според синдикалната организация в момента 64 фирми са длъжници на своите работници и служители, като забавянето на заплатите е от 2 месеца до 1 година.

От Министерството на правосъдието са съобщили за телевизията, че няма нови жалби срещу България, свързани с неизплащане на заплати. Адвокатът, който е спечелил делото на 9-мата работници от “Плама” обаче твърди, че има още 3 жалби срещу България, които чакат да бъдат разгледани от Европейския съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Престани да слагаш всички работодатели под общ знаменател! Когато не ти харесва работодателя, имаш право да го смениш, пък АКО можеш, стани ти такъв, и сам си давай оценка за себеси! А не да пишеш, че всички са еднакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Това е пътя! Тук скоро няма да има справедливост. :) Искрено работодателите в БГ не могат да приемат и проумеят факта, че работещите в компаниите им, са техни КРЕДИТОРИ ! Последна грижа са им работещите!Правосъдието угодно също. Виж ако банка си търси вземанията е друго. Много усърдно съдят "престъпниците" взели заем за готварска печка и които нямат право на несъстоятелност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още