IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция дава зелена светлина за изграждане на газопровод с България

Съоръжението ще свързва Комотини и Стара Загора, като годишно през него ще се транспортират по 3 млрд. куб м гориво годишно

17:53 | 16.07.12 г.
Гърция дава зелена светлина за изграждане на газопровод с България

Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция даде зелена светлина за изграждането на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора , съобщава в електронното си издание гръцкият в. "Прото тема", цитиран от БТА.

Експертите са одобрили първоначалното проучване за въздействието на съоръжението върху околната среда.

Газопроводът е със 180 километра дължина, от които само 30 километра са на гръцка територия. Предвижда се през тази връзка да бъдат транспортирани три милиарда кубични метра годишно, като в бъдеще количеството може да достигне 5 милиарда кубични метра.

Съоръжението се строи от компанията Интерконектор (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват „Българският енергиен холдинг“ (Bulgarian Energy Holding) и Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската Едисон (Edison).

Изграждането на гръцко-българския газопровод е от стратегическо значение за региона, тъй като ще даде възможност за алтернативни доставки на синьо гориво за България. На следващ етап тръбопроводът може да се използва за доставяне на гориво и към Румъния.

В момента руската компания е основен доставчик за Балканите, припомня изданието.

Газопроводът няма да преминава защитени зони от общоевропейската мрежа Натура 2000 и се смята за сериозен фактор за развитие на цялата страна, превръщайки я в енергиен център на Балканите и Западна Европа, се посочва в проучването.

Окончателното решение ще бъде взето след предаването на крайното проучване за влиянието върху околната среда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още